ΗΠΑ: Όμιλοι κοσμηματοπωλείων κατηγορούνται για εκατοντάδες κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης

ΗΠΑ: Όμιλοι κοσμηματοπωλείων κατηγορούνται για εκατοντάδες κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης

Περίπου 250 εργαζόμενοι στην πολυεθνική Sterling καταγγέλλουν σε ομαδική αγωγή ότι οι γυναίκες είχαν υποστεί θωπείες, ταπεινωτική συμπεριφορά και εκβιασμό για να ενδώσουν σεξουαλικά στους ανωτέρους τους προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους ή να πάρουν προαγωγή

Εκατοντάδες εργαζόμενες σε δύο γνωστές αμερικανικές αλυσίδες κοσμηματοπωλείων καταγγέλλουν τους επικεφαλής των εταιρειών για σεξιστικές διακρίσεις και για συχνή σεξουαλική παρενόχληση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post.

Υπάλληλοι στις εταιρείες κοσμημάτων Kay Jewelers και Jared The Galleria of Jewelry, που διαθέτουν περίπου 1.500 καταστήματα μέσα σε εμπορικά κέντρα ανά τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι το κλίμα αυτό επικρατούσε ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο της διοίκησης, περιλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της πολυεθνικής, η οποία διαθέτει τις δύο αλυσίδες.

Περίπου 250 γυναίκες και άνδρες που εργάζονταν στην πολυεθνική Sterling καταγγέλλουν σε ομαδική αγωγή ότι οι γυναίκες είχαν υποστεί θωπείες, ταπεινωτική συμπεριφορά και εκβιασμό για να ενδώσουν σεξουαλικά στους ανώτερούς τους προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους ή να πάρουν προαγωγή στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στη δεκαετία του 2000, έγραψε η Post.

Από το 2008 που κατατέθηκε η αγωγή από λιγοστές μόνο γυναίκες, έχουν προστεθεί σε αυτή περίπου 69.000 εργαζόμενες και πρώην εργαζόμενες, πολλές εκ των οποίων καταγγέλλουν ότι πληρώνονταν λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους και ότι τις παρέκαμπταν στις προαγωγές, τις οποίες τελικά έπαιρναν λιγότερο έμπειροι άνδρες.

Η Sterling αμφισβητεί τις καταγγελίες αλλά επειδή η αγωγή θα εξετασθεί με διαιτησία και όχι στα αμερικανικά δικαστήρια, οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν έχουν γίνει γνωστές.

Την Κυριακή δόθηκαν στη δημοσιότητα περίπου 1.300 σελίδες από ένορκες καταθέσεις χωρίς να είναι εμφανή τα ονόματα των κατηγορούμενων.

Ωστόσο, σε υπόμνημα του 2013, στο οποίο οι δικηγόροι των υπαλλήλων πίεζαν για ομαδική αγωγή, αποκαλύπτεται ότι ο Μαρκ Λάιτ, ο σημερινός εκτελεστικός διευθυντής της μητρικής εταιρείας της Sterling, της Signet Jewelers, κατηγορείται ότι είχε σεξουαλικές συνευρέσεις με υπαλλήλους και ότι προωθούσε τις υπαλλήλους με βάση το αν συναινούσαν.

Κατά το οικονομικό έτος 2016, ο 54χρονος Λάιτ είχε συνολικές ετήσιες απολαβές περίπου 7,4 εκατομμύρια δολάρια (σ.σ.: σε μισθό, μετοχές και πριμ) σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Κάποιες από τις βαρύτερες καταγγελίες προκύπτουν από τις ετήσιες συναντήσεις των μάνατζερ οι οποίες περιγράφονται ως υποχρεωτικές "γιορτές του σεξ", όπου οι γυναίκες καταδιώκονταν με επιθετικό τρόπο, υφίσταντο θωπείες και σεξουαλική παρενόχληση.

Μία καταγγέλλουσα περιγράφει πως το 2005 ένας περιφερειακός μάνατζερ της είπε ότι θα τη μεταθέσει σε καλύτερο κατάστημα αν συνευρεθεί ερωτικά μαζί του και εκείνη ενέδωσε.

"Κοιτάζοντας πίσω δεν μπορώ να πιστέψω ότι έκανα κάποια από τα πράγματα που μου ζητήθηκε να κάνω. Το υφίστασαι και κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις για την οικογένειά σου. Έχεις ανάγκη αυτή τη δουλειά" είπε η 41χρονη Χέδερ Μπαλού στη Washington Post.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι πολλές υπάλληλοι που κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση σε μία τηλεφωνική γραμμή βοηθείας της εταιρείας έχασαν έπειτα από λίγο καιρό τη δουλειά τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

O Xόλντερ θα ερευνήσει την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης στην Uber

Σκάνδαλο στον γερμανικό στρατό: 'Εκπαιδεύουν' τις νεοσύλλεκτες με στριπτίζ και pole dancing

SHARE: