ΗΠΑ: Πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο για την χορήγηση βοήθειας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές πολιτείες

ΗΠΑ: Πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο για την χορήγηση βοήθειας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές πολιτείες
Σημαία των ΗΠΑ 123RF

Η Γερουσία καταψήφισε δύο νομοθετικές προτάσεις για την διάθεση τουλάχιστον 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κοινότητες που υπέστησαν καταστροφές από κυκλώνες, μεγάλες δασικές πυρκαγιές, αλλά και πλημμύρες κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα.

Σε πολιτικό αδιέξοδο οδηγήθηκε χθες η νομοθετική προσπάθεια του Κογκρέσου για την διάθεση οικονομικής βοήθειας στις πολιτείες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μετά την παρέμβαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τα παράπονά του για το μέγεθος της ομοσπονδιακής βοήθειας προς το Πουέρτο Ρίκο.

Η Γερουσία καταψήφισε δύο νομοθετικές προτάσεις για την διάθεση τουλάχιστον 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κοινότητες που υπέστησαν καταστροφές από κυκλώνες, μεγάλες δασικές πυρκαγιές, αλλά και πλημμύρες κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα.

Οι γερουσιαστές απέρριψαν (44-49) το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων καταψηφίζοντας (46-48) και το νομοσχέδιο που είχε ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, υπό την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Δημοκρατικών τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το “Politico.”

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι κινήσεις του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ωστόσο, οι διαπραγματευτικές προσπάθειες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να εξευρεθεί κοινό έδαφος για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.

Ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός θα επιτρέψει την ψήφιση ενός κοινού νομοσχεδίου από τα δύο νομοθετικά σώματα, ώστε να αποσταλεί τελικά ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια στις αμερικανικές πολιτείες που την έχουν ανάγκη για την αποκατάσταση των ζημιών, από τις φυσικές καταστροφές που έχουν υποστεί.

Η καταψήφιση των δύο προτάσεων έγινε μόλις μερικές ώρες μετά την παρότρυνση του προέδρου Τραμπ που εκδηλώθηκε μέσω Twitter προς τους Δημοκρατικούς στην Γερουσία, ώστε να υποστηρίξουν την πρόταση αποστολής οικονομικής βοήθειας που κατάρτισε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ντέιβιντ Περντού.

“Μπλοκάρουν την χρηματοδότηση και την ανακούφιση των μεγάλων αγροτών μας και της αγροτικής Αμερικής!” Έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Οι διαπραγματεύσεις για την χορήγηση της ομοσπονδιακής βοήθειας βρέθηκαν σε αδιέξοδο την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι Δημοκρατικοί ενημέρωσαν τους Ρεπουμπλικάνους ότι δεν θα υποστηρίξουν το πακέτο οικονομικής βοήθειας του Περντού, εκτός κι αν αυτό προσαρμοστεί στο νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων για την χορήγηση της ομοσπονδιακής βοήθειας στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο καταστράφηκε από δύο κυκλώνες το 2017.

Ο Τραμπ από την πλευρά του, στην διάρκεια μιας συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών με Ρεπουμπλικάνους που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, υποστήριξε ότι το Πουέρτο Ρίκο λαμβάνει μεγάλο ποσό ομοσπονδιακής βοήθειας για τις καταστροφές.

Ο Ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Σέλμπι που προεδρεύει στην Επιτροπή Αποζημιώσεων της Γερουσίας, δήλωσε από την ολομέλεια του νομοθετικού σώματος χθες το βράδυ, ότι οι Δημοκρατικοί “δεν θέλουν να βοηθήσουν” τα θύματα των καταστροφών “εκτός κι αν οι απαιτήσεις τους γίνουν δεκτές.”

Το Κογκρέσο έχει δώσει στο Πουέρτο Ρίκο, βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, ενώ μέρος του ποσού αυτού δεν έχει δαπανηθεί ακόμη, πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την μεριά του, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ επεσήμανε σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμη διαθέσει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, από το προηγούμενο πακέτο βοήθειας στο Πουέρτο Ρίκο.

Μία “ουσιαστική διαφορά” μεταξύ των δύο νομοσχεδίων για τα οποία η Γερουσία ψήφισε χθες το βράδυ, εντοπίζεται στο ότι η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων συμπεριλαμβάνει χρήματα για τις καταστροφές που έγιναν μέσα στην χρονιά που διανύουμε. Μεταξύ αυτών, η χορήγηση οικονομικής βοήθειας για τις νότιες και μεσοδυτικές πολιτείες, που επλήγησαν από τις πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις.

Η καταψήφιση του ρεπουμπλικανικού σχεδίου από τους Δημοκρατικούς στην Γερουσία, έφερε τους υποψηφίους διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος σε δύσκολη θέση, καθώς η Αϊόβα είναι μία από τις αμερικανικές πολιτείες που θα επωφεληθούν από την χορήγηση του πακέτου της ομοσπονδιακής βοήθειας.

Όλοι οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα του 2020 καταψήφισαν την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων, εκτός από την Γερουσιαστή Καμάλα Χάρις, η οποία απουσίασε από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

“Προς όλους τους συναδέλφους μου σε όλο το πολιτικό φάσμα, που πέρασαν πολύ χρόνο πρόσφατα στην Αϊόβα, ως υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα. Αν καταψηφίσετε…, πως θα αντικρίσετε τους κατοίκους αυτής της πολιτείας στα μάτια;” Αναρωτήθηκε πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ που εκλέγεται στην Αϊόβα.

Οι Δημοκρατικοί στην Γερουσία προγραμματίζουν την εισαγωγή νέου νομοσχεδίου σήμερα.

Στο νομοσχέδιο αυτό, υπάρχουν προβλέψεις για την χορήγηση δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό την μορφή χορήγησης οικονομικής βοήθειας σε κοινότητες που υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες στις μεσοδυτικές πολιτείες, αλλά κι άλλα φυσικά φαινόμενα, μέσα στο 2019. Μεταξύ των πολιτειών που θα λάβουν οικονομική βοήθεια έχει συμπεριληφθεί και η Αϊόβα, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο βοηθό των Δημοκρατικών στην Γερουσία.

Προς την ίδια κατεύθυνση, έχει καταθέσει τροπολογία και το υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Αποζημιώσεων της Γερουσίας, Πάτρικ Λίχι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα