ΗΠΑ: Στους 38 οι νεκροί από τον φονικό κυκλώνα – “Είναι σαν να πηγαίνεις σε εμπόλεμη ζώνη”

ΗΠΑ: Στους 38 οι νεκροί από τον φονικό κυκλώνα – “Είναι σαν να πηγαίνεις σε εμπόλεμη ζώνη”
Κυκλώνας "βόμβα" στις ΗΠΑ ap

Ανεβαίνει διαρκώς ο απολογισμός των νεκρών σε ΗΠΑ και Καναδά από τον φονικό κυκλώνα, πρωτοφανών διαστάσεων. Ιγκουάνα στη νότια Φλόριντα πάγωσαν και έπεσαν από τα δέντρα.

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το βαρύ αρκτικό ψύχος που συνεχίζει να πλήττει τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ παραμένουν οι φόβοι για περαιτέρω απώλειες λόγω ψύχους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλες τις ΗΠΑ, με την περιοχή που επλήγη περισσότερο να είναι αυτή του Μπάφαλο, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Τέσσερις θάνατοι σημειώθηκαν στον Καναδά όταν λεωφορείο ανατράπηκε σε παγωμένο δρόμο κοντά στην πόλη Μέριτ, στη δυτική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, σύμφωνα με το BBC.

Πρωτοφανής είναι η έκταση του κυκλώνα, καθώς τα φαινόμενα εκτεινόταν από τον Καναδά μέχρι το Ρίο Γκράντε νότια.

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι ο κυκλώνας θα υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες, αλλά η συμβουλή παραμένει να αποφεύγονται τα ταξίδια, εκτός αν είναι απαραίτητα.

/ AP

Η καταιγίδα έχει προκαλέσει καταστροφές εδώ και μέρες, ωστόσο η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταθερά μετά από προηγούμενες διακοπές ρεύματος.

Λιγότερα από 200.000 νοικοκυριά ήταν χωρίς ρεύμα από το απόγευμα της Κυριακής, από το σύνολο των 1,7 εκατομμυρίων, σύμφωνα με το Associated Press.

Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί, εμποδίζοντας πολλούς ανθρώπους να φτάσουν στις οικογένειές τους τα Χριστούγεννα.

Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια Αμερικανοί παρέμειναν υπό προειδοποίηση για ψυχρούς ανέμους την Κυριακή.

Ο “κυκλώνας-βόμβα” – ο οποίος εμφανίστηκε καθώς η ατμοσφαιρική πίεση έπεσε κατακόρυφα, προκάλεσε σφοδρές χιονοπτώσεις και ανέμους και έχει διαταράξει τα ταξίδια σε όλες τις ΗΠΑ.

Η κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Kathy Hochul – που κατάγεται από το Μπάφαλο – δήλωσε: “Αυτή θα μείνει στην ιστορία ως η πιο καταστροφική καταιγίδα του Μπάφαλο”.

Είναι σαν να πηγαίνεις σε εμπόλεμη ζώνη, τα οχήματα στις άκρες των δρόμων είναι συγκλονιστικά”, δήλωσε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής.

Οι κάτοικοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια “πολύ επικίνδυνη κατάσταση που απειλεί τη ζωή και όποιος βρίσκεται στην περιοχή θα πρέπει να παραμείνει στα σπίτια του” είπε.

Δώδεκα θάνατοι επιβεβαιώθηκαν στην κομητεία Έρι, με ορισμένα θύματα να βρίσκονται νεκρά μέσα σε αυτοκίνητα ή σε αναχώματα χιονιού.

ap


Θάνατοι που σχετίζονται με ον κυκλώνα αναφέρθηκαν επίσης στο Βερμόντ, το Οχάιο, το Μιζούρι, το Ουισκόνσιν, το Κάνσας και το Κολοράντο. Στη Νότια Φλόριντα οι θερμοκρασίες έπεσαν τόσο χαμηλά, που τα ιγκουάνα πάγωσαν και έπεσαν από τα δέντρα.

Η δυτική πολιτεία των ΗΠΑ, Μοντάνα, επλήγη περισσότερο από το κρύο, με θερμοκρασίες που έπεσαν στους -45 βαθμούς Κελσίου.

Στον Καναδά, οι επαρχίες του Οντάριο και του Κεμπέκ σηκώνουν το κύριο βάρος της κακοκαιρίας.

Στο Κεμπέκ σχεδόν 120.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Κυριακή. Αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να επανασυνδεθούν ορισμένα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα