ΗΠΑ-Τουρκία: Χαμένοι στη μετάφραση και μια “μίνι επανάσταση” εντός ΗΠΑ για την Συρία

ΗΠΑ-Τουρκία: Χαμένοι στη μετάφραση και μια “μίνι επανάσταση” εντός ΗΠΑ για την Συρία
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ στην G20 στην Οσάκα τον Ιούνιο του 2019 AP

Η "συμφωνία" ΗΠΑ - Τουρκίας, τα σενάρια, οι επιδιώξεις και το "περίεργο" τιτίβισμα Τραμπ. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, επιχειρεί μία πρώτη ανάγνωση των ραγδαίων εξελίξεων.

Αποφασισμένος να ξεμπερδέψει με τους Κούρδους που βρίσκονται στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, τους οποίους και θεωρεί παρακλάδι του PKK και άρα τρομοκράτες, εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προανήγγειλε εισβολή χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων ανατολικά του Ευφράτη.

Πληροφορίες ανέφεραν πως η επίθεση από αέρος ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας, την ώρα που αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε τα ξημερώματα της Τρίτης ότι τελικά υπήρξε αναδίπλίπλωση του προέδρου των ΗΠΑ και πως “δεν αποχωρούν από την περιοχή”.

Το σχέδιο Ερντογάν δεν περιλαμβάνει μόνο εκδίωξη των Κούρδων, αλλά επαναπατρισμό στην περιοχή ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων που τώρα φιλοξενούνται εντός τουρκικού εδάφους. Και ενώ όλο αυτό το φιλόδοξο πλάνο φαίνεται πως ήταν υπό τις ευλογίες του Ντόναλντ Τραμπ -αν και οι Κούρδοι είναι οι πιο αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Συρία- όσο περνούν οι ώρες κάτι τέτοιο μοιάζει μάλλον ασαφές. Μπερδευτήκατε; Λογικό, αφού μπερδεμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις σύσσωμη η διεθνής κοινότητα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Το News 24/7 ζήτησε από τον Εκτελεστικό Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνο Φίλη, να επιχειρήσει μία πρώτη ανάγνωση των γεγονότων, την ώρα που οι ξελίξεις τρέχουν.

Τουρκικά και αμερικανικά στρατεύματα στην αποκαλούμενη "ζώνη ασφαλείας" στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας AP

 

Αν η Τουρκία προχωρήσει μονομερώς επιβαρύνει τις ήδη προβληματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

“Η εικόνα που είχαμε το πρωί της Δευτέρας είναι τελείως διαφορετική με την εικόνα που είχαμε αργότερα. Ενώ αρχικά οι πληροφορίες ήθελαν να υπάρχει συμφωνία μεταξύ Τραμπ-Ερντογάν που θα οδηγούσε στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, προκειμένου η Τουρκία να ξεκινούσε επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη, για να περιορίσει τους Κούρδους και να επαναπατρίσει όπως λέει Σύρους πρόσφυγες. Αργότερα, καταλάβαμε πώς δεν υπάρχει συμφωνία και πώς η Τουρκία αν προχωρήσει θα δράσει μονομερώς. Άρα, τα δεδομένα είναι αρκετά συγκεχυμένα για να μπορούμε να τα αξιολογήσουμε. Αν η Τουρκία προχωρήσει χωρίς συνεννόηση θα επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη προβληματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ” σημειώνει ο καθηγητής.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί ανακοίνωση του Πενταγώνου σύμφωνα με την οποία “οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν τη σχεδιαζόμενη επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και ο αμερικανικός στρατός δεν θα την υποστηρίξει με κανέναν τρόπο.

Το υπουργείο Άμυνας το κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπαν στους «Τούρκους ομολόγους τους ότι η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία», επισήμανε ακόμη ο Χόφμαν.

Το “περίεργο” τιτίβισμα και τα σενάρια

Λάδι στη φωτιά έριξε και μια ανάρτηση του Ντόναλτ Τραμπ που με ωμό τρόπο έλεγε πως αν η Τουρκία ξεφύγει εκτός ορίων θα καταστρέψει την οικονομία της.

“Όπως έχω δηλώσει σθεναρά και απλώς επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με την μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρώ ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας (το έχω κάνει και στο παρελθόν!). Πρέπει, μαζί με την Ευρώπη και άλλους, να παρακολουθούν τους μαχητές του ISIS που έχουν συλληφθεί και τις οικογένειές τους. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει πολλά περισσότερα από όσα θα μπορούσε να περιμένει ο οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένου της κατάληψης του 100% του χαλιφάτου του ISIS. Είναι η ώρα τώρα άλλοι στην περιοχή, κάποιοι με μεγάλο πλούτο, να προστατέψουν τη δική τους περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι σπουδαίες!” έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Ή δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία ή το μετάνιωσε ή κερδίζει χρόνο

“Βλέποντας την ανάρτηση νόμιζα ότι χάκαραν το λογαριασμό του. Δύο τινά συμβαίνουν με αυτή την ανάρτηση. Ή ο Τραμπ θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια των επικριτών του στο εσωτερικό ,καθώς φαίνεται να υπάρχει μία “μίνι επανάσταση” και από Γερουσιαστές και από το Υπουργείο Άμυνας εναντίον της επιλογής να δώσει αρχικά το πράσινο φως στην Τουρκία. Άρα θέλει να δείξει ότι είναι αποφασισμένος απέναντι στην Τουρκία και να κερδίσει χρόνο ή έχει μετανιώσει ήδη λίγες ώρες μετά για τη συμφωνία ή δεν υπήρξε συμφωνία και τα δύο μέρη μας δούλευαν. Και επειδή το τρίτο αποκλείεται, φαίνεται ότι ο Τραμπ κατάλαβε ότι έχει κάνει λάθος και επιχειρεί να επανορθώσει” εξηγεί ο κ.Φίλης.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα με όσα είπε ο κ.Φίλης και ακόμη την ανάλυση για την επίδραση της κατάστασης στο προσφυγικό και στην Ανατολική Μεσόγειο:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα