ΗΠΑ: "Παύση" μετανάστευσης για 60 ημέρες

Παιδιά μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού
Παιδιά μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού AP

"Εξαιτίας του κορονοϊού και της ανάγκης να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας των αμερικανών πολιτών, θα υπογράψω για την προσωρινή αναστολή της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ", ανέφερε ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επιβάλλει παύση της μετανάστευσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αρχικά για 60 ημέρες, που θα ισχύσει τόσο για τις λεγόμενες πράσινες κάρτες (τις άδειες μόνιμης παραμονής), όσο και για τις βίζες προσωρινής διαμονής και εργασίας.

«Θα εκδώσω διάταγμα για την προσωρινή αναστολή της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί και είναι, θεωρητικά, αφιερωμένη στις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.

ADVERTISING

«Αυτή η παύση θα ισχύσει για περίοδο 60 ημερών», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως θα εξεταστεί η παράταση του μέτρου όταν θα πλησιάζει η χρονική στιγμή της λήξης της ισχύος του. Αναμένεται να εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες.

Το διάταγμα «πιθανόν» θα υπογραφτεί σήμερα Τετάρτη, είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Αυτή η παύση της μετανάστευσης θα βάλει τους άνεργους Αμερικανούς στην πρώτη γραμμή για τις θέσεις απασχόλησης όταν ξανανοίξει η Αμερική. Θα ήταν άδικο οι Αμερικανοί να αντικατασταθούν από ξένη εργατική δύναμη», επέμεινε.

«Πρέπει να δώσουμε την προτεραιότητα στον αμερικανό εργαζόμενο», επέμεινε.

Ο Τραμπ είχε εξαγγείλει μέσω Twitter το βράδυ της Δευτέρας την αναστολή της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ, με τρόπο πολύ αόριστο.

Εξαιτίας «της επίθεσης του αόρατου εχθρού και της ανάγκης να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας των σπουδαίων αμερικανών πολιτών μας, θα υπογράψω εκτελεστικό διάταγμα για την προσωρινή αναστολή της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ!», ανέφερε στην ανάρτησή του ο αμερικανός πρόεδρος.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι αντιμέτωπη με ανεργία που ήταν αδιανόητη όταν ξεκινούσε η χρονιά, καθώς στους καταλόγους έχουν γίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες 22 εκατομμύρια εγγραφές νέων ανέργων. Η δραστηριότητα παρέλυσε λόγω των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές του 2016 εν μέρει χάρη στην υπόσχεσή του να μειώσει τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ. Επικριτές του Ρεπουμπλικάνου βλέπουν στην κίνηση την εκμετάλλευση της υγειονομικής κρίσης ώστε να κερδίσει πόντους ενόψει των φετινών εκλογών. Το διάταγμα που εξήγγειλε αναμένεται να πυροδοτήσει μακρές δικαστικές μάχες.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, ΗΠΑ, Μεταναστευτικό, Κορονοϊός
SHARE: