ΗΠΑ: Υποψίες ότι η Κούβα προκάλεσε βλάβες στο νευρικό σύστημα διπλωματών

ΗΠΑ: Υποψίες ότι η Κούβα προκάλεσε βλάβες στο νευρικό σύστημα διπλωματών
FILE- In this Aug. 11, 2015 file photo, US Citizen Jordan Graddis, 24, left, takes a photo of Emily O'connell, 24, as she holds a US and a Cuban flag in front of the U.S. embassy in Havana, Cuba. On Friday, June 16, 2017, President Donald Trump will give America's Cuba policy its second 180-degree spin in three years. Speaking from Miami, Trump's expected to revive the Cold War goal of starving Cuba's communist system of cash while inciting the population to overthrow it. (AP Photo/Ramon Espinosa, File) AP

Οι διπλωμάτες περιέγραφαν συμπτώματα όπως απώλεια της ακοής, ναυτία, πονοκεφάλους και διαταραχές ισορροπίας μετά από "επεισόδια", όπως χαρακτηρίστηκαν, που άρχισαν να τους επηρεάζουν στην Αβάνα από τα τέλη του 2016

Αμερικανοί και Καναδοί διπλωμάτες που εργάζονται στην Κούβα διαγνώστηκαν με σοβαρές καταστάσεις όπως ελαφρά τραυματική εγκεφαλική βλάβη και βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα από γιατρό που τους εξέτασε, σύμφωνα με το αμερικανικό κανάλι CBS News, το οποίο επικαλείται ιατρικές εξετάσεις που μελέτησε.

Οι διπλωμάτες περιέγραφαν συμπτώματα όπως απώλεια της ακοής, ναυτία, πονοκεφάλους και διαταραχές ισορροπίας μετά από “επεισόδια”, όπως χαρακτηρίστηκαν, που άρχισαν να τους επηρεάζουν στην Αβάνα από τα τέλη του 2016, μετέδωσε το CBS News.

Σύμφωνα με το κανάλι, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπέστησαν οι διπλωμάτες κάποιου είδους ηχητικής επίθεσης στις διπλωματικές κατοικίες τους. Η πηγή που επικαλέστηκε το κανάλι είπε ότι τα επεισόδια εξακολούθησαν στο νησί, από όπου αποφάσισαν μερικοί αμερικανοί διπλωμάτες να αποχωρήσουν.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν ερωτήθηκε για την αναφορά του καναλιού, είπε ότι το υπουργείο δεν έχει “οριστικές απαντήσεις” για την πηγή ή την αιτία των επεισοδίων, συνεχίζεται ωστόσο μια έρευνα γι’ αυτά.

Στις αρχές αυτού του μήνα, το υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι μερικοί Αμερικανοί που υπηρετούν στην Κούβα είχαν επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες “για ιατρικούς λόγους” για τους οποίους δεν κινδύνευε η ζωή τους.

Η εκπρόσωπος Χέδερ Νάουερτ είπε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έμαθε για διάφορα επεισόδια που συνέβησαν στην πρεσβεία της στην Αβάνα στα τέλη του 2016 μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Τα επεισόδια, είπε, είχαν “δημιουργήσει μια ποικιλία σωματικών συμπτωμάτων” σε υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αρκετοί αμερικανοί υπήκοοι στην πρεσβεία έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες για θεραπείες διαφόρων καταστάσεων, ενώ μερικοί από αυτούς έλαβαν ακουστικά βαρυκοΐας.

Παρότι η Ουάσιγκτον απέλασε δύο κουβανούς διπλωμάτες για τα επεισόδια, η Κούβα είπε ότι ερευνά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και ότι ποτέ δεν θα επέτρεπε να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για οποιαδήποτε πράξη που στοχεύει διπλωματικό προσωπικό ή τις οικογένειές του.

“Η κουβανική κυβέρνηση μας έχει διαβεβαιώσει ότι επίσης διεξάγει έρευνες και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα” είπε η Νάουερτ χθες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά είπε ότι η χώρα επίσης ερευνούσε την αιτία των προβλημάτων. “Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι θα επηρεαστούν Καναδοί τουρίστες και άλλοι επισκέπτες”, είπε η εκπρόσωπος Μπριάν Μάξουελ στο πρακτορείο Reuters.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP / Ramon Espinosa)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα