ΗΠΑ: Ζητούν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας

ΗΠΑ: Ζητούν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας
Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ AP

Την έβδομη πυραυλική δοκιμή σε ένα μήνα πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την εκτόξευση πυραύλων και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να απόσχει από περαιτέρω "αντιπαραγωγικές ενέργειες".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη στήριξη της Βρετανίας και της Γαλλίας, ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη με αντικείμενο την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε προχθές Δευτέρα ότι εκτόξευσε έναν Hwasong-12, τύπο βαλλιστικού πυραύλου με τον οποίο είχε απειλήσει στο παρελθόν τη νήσο Γκουάμ, εγείροντας φόβους ότι η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να ξαναρχίσει τις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν η έβδομη πυραυλική δοκιμή της Βορείου Κορέας τον τελευταίο μήνα και η πρώτη πυραύλου τέτοιου μεγέθους, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, από το 2017.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες Τρίτη την εκτόξευση και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να απόσχει από περαιτέρω «αντιπαραγωγικές ενέργειες», ανέφερε εκπρόσωπός του.

Πρόκειται για παραβίαση της ανακοίνωσης του 2018 περί μορατόριου στις εκτοξεύσεις αυτού του είδους από τη Βόρεια Κορέα και ξεκάθαρη παραβίαση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ. Συμπλήρωσε ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία ότι η Βόρεια Κορέα αψήφησε ξανά την ασφάλεια των διεθνών πτήσεων και της ναυσιπλοΐας.

Από το 2006 ο ΟΗΕ επιβάλλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε προοδευτικά αυστηρότερες σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα