Υποκρισία Τραμπ: Τα βάζει με το στρατιωτικό κατεστημένο ενώ το υπηρετεί

Υποκρισία Τραμπ: Τα βάζει με το στρατιωτικό κατεστημένο ενώ το υπηρετεί
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP

Την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ καμώνεται ότι εναντιώνεται στο στρατιωτικό κατεστημένο, με την πολιτική και τις επιλογές του το υπηρετεί πιστά.

Από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβλέπει ιστορικές αυξήσεις στους αμυντικούς προϋπολογισμούς για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς φαίνεται να κάνει τα χατίρια στο σύμπλεγμα της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Παράλληλα, ο ίδιος έχει τοποθετήσει έναν αριθμό στελεχών της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ σε ηγετικές θέσεις του Πενταγώνου, ενώ ως πρόεδρος έχει προωθήσει σημαντικά τις πωλήσεις αμερικανικού αμυντικού υλικού στο εξωτερικό, επισημαίνει το POLITICO και αναδημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι ηγέτες στο αμερικανικό Πεντάγωνο “το μόνο που θέλουν είναι να μπλέκονται σε πολέμους, ώστε όλες αυτές οι υπέροχες εταιρίες, που κατασκευάζουν βόμβες, αεροπλάνα και οποιοδήποτε άλλο αμυντικό υλικό, να είναι ευτυχισμένες.”

Οι υποστηρικτές του Τραμπ συνέκριναν το σχόλιο του με ένα σχόλιο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντουάιτ Ντ. Αϊζενχάουερ, ο οποίος τερμάτισε την παραμονή του στο Οβάλ Γραφείο προειδοποιώντας για την ύπαρξη ενός μόνιμου μηχανισμού εθνικής ασφάλειας που διασφαλίζει ότι τα χρήματα θα εξακολουθούν να ρέουν προς τους κατασκευαστές όπλων.

Ωστόσο, τα πεπραγμένα του Τραμπ λένε μία διαφορετική ιστορία.

Οι τρεις υπουργοί Άμυνας της κυβέρνησής του είχαν δεσμούς με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία.

Ο Τζιμ Μάτις ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της General Dynamics, ο Πάτρικ Σάναχαν ήταν διευθυντικό στέλεχος της Boeing και ο Μαρκ Έσπερ ήταν υψηλόβαθμος λομπίστας της Raytheon.

Ο Μάτις επέστρεψε στη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της General Dynamics αμέσως μετά την αποχώρησή του από το αμερικανικό Πεντάγωνο, δείχνοντας την περιστρεφόμενη πόρτα που υπάρχει ανάμεσα στην αμυντική βιομηχανία και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Περίπου οι μισοί από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο υπουργείο Άμυνας έχουν δεσμούς με αμυντικές εταιρίες, που υπογράφουν συμβόλαια προμηθειών, σύμφωνα με μία ανάλυση του Project of Government Oversight.

Πέρα από τις προσωπικές επιλογές προσώπων, ο Τραμπ έχει αναδείξει την αγορά, τη δημόσια επίδειξη και τις ξένες πωλήσεις αμερικανικού στρατιωτικού υλικού και συναφών συστημάτων σε μία -κομβικής σημασίας- προτεραιότητα της κυβέρνησής του.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα