Υποψήφιος για πρόεδρος της Λιβύης ο γιος του Καντάφι

Υποψήφιος για πρόεδρος της Λιβύης ο γιος του Καντάφι
O γιος του Μουαμάρ αλ Καντάφι, πρώην ηγέτη της Λιβύης, Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι Mahmud TURKIA/AFP

Ο γιος του Μουαμάρ αλ Καντάφι, πρώην ηγέτη της Λιβύης, μετά από σχεδόν μια δεκαετία στην αφάνεια, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την προεδρία της χώρας.

O γιος του Μουαμάρ αλ Καντάφι, πρώην ηγέτη της Λιβύης, Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι εμφανίστηκε για -σχεδόν- πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία την Κυριακή προκειμένου να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Λιβύης και να βάλει -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- ένα “τέλος” στο χάος που έχει επέλθει στη χώρα μετά την πτώση του πατέρα του.

Το 2011, αφού παρέμεινε στην εξουσία επί τέσσερις δεκαετίες, ο Μουαμάρ Καντάφι και το καθεστώς του κατέρρευσαν. Ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του σκοτώθηκαν, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν. Τρεις γιοι του σκοτώθηκαν αλλά η τύχη του τέταρτου, του φερόμενου διαδόχου του, Σαΐφ αλ Ισλάμ, παρέμεινε μυστήριο. Αιχμαλωτίστηκε τον Νοέμβριο του 2011 από μια ένοπλη οργάνωση στην πόλη Ζεντέν, στη βορειοδυτική Λιβύη και καταδικάστηκε σε θάνατο το 2015 σε μια δίκη-εξπρές. Η οργάνωση που τον κρατούσε αρνήθηκε όμως να τον παραδώσει στις αρχές της Τρίπολής ή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που τον καταζητούσε για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και αντιθέτως, τον άφησε ελεύθερο το 2017. Έκτοτε, τα ίχνη του χάθηκαν.

Στην πρώτη συνάντησή του με ξένο δημοσιογράφο τον Ιούλιο ο Σαΐφ αλ Ισλάμ είχε αναφέρει ότι πλέον είναι ένας «ελεύθερος άνθρωπος» και ότι θα οργανώσει την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή, χωρίς να διευκρινίσει το πώς θα γίνει αυτό.

«Απογοητευμένοι από την επανάσταση» οι αντάρτες που τον είχαν αιχμαλωτίσει «αντιλήφθηκαν εν τέλει ότι θα μπορούσε να είναι ένας πανίσχυρος σύμμαχος», ανέφερε επίσης σε αυτήν τη συνέντευξη που παραχώρησε τον Μάιο σε μια «πολυτελή διώροφη βίλα» σε ένα κλειστό συγκρότημα κατοικιών στη Ζεντέν. Η εφημερίδα έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες του, στις οποίες φοράει μαύρη κελεμπία με χρυσά μοτίβα, μαύρο τουρμπάνι στο κεφάλι και έχει γκρίζα γενειάδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα