Ιράκ: 63 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τις τελευταίες 48 ώρες

Ιράκ: 63 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τις τελευταίες 48 ώρες
Εικόνα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ AP

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις το Σάββατο, δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης του Μάχντι.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν το Σάββατο στο Ιράκ, έγινε γνωστό από αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές, καθώς διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν δεύτερη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβερνητικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 63 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ τις τελευταίες 48 ώρες, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια στη Βαγδάτη και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Όπως ανέφερε η επιτροπή, η πλειονότητα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους βρίσκεται στις επαρχίες Μαϊσάν και Ζι Καρ (νότια), όπου διαδηλωτές επιτέθηκαν ή πυρπόλησαν τις έδρες κομμάτων, αξιωματούχων και ενόπλων οργανώσεων.

Τα νέα επεισόδια βίας σημειώθηκαν μετά την αναταραχή την Παρασκευή, καθώς οι διαδηλωτές εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις πολιτικές ελίτ, που, όπως υποστηρίζουν, έχουν αποτύχει να βελτιώσουν τις ζωές τους έπειτα από χρόνια πολέμου και οικονομικών δυσκολιών.

Στη Βαγδάτη, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων στην προσπάθειά τους να διαλύσουν τα πλήθη των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, αφού τους χτύπησαν δακρυγόνα στο κεφάλι, αναφέρουν οι πηγές της αστυνομίας και των νοσοκομείων. Δύο άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση με παρόμοια τραύματα.

Άλλοι τέσσερις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και 17 τραυματίστηκαν στο χάος που προκλήθηκε στην πόλη Νασιρίγια, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου οι διαδηλωτές βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους αψηφώντας την ισχυρή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν μια ομάδα διαδηλωτών απομακρύνθηκε από τους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Νασιρίγια, προκειμένου να εφορμήσει εναντίον της οικίας ενός αξιωματούχου, λέει αστυνομία. Οι φρουροί του άνοιξαν πυρ, αφού οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το κτίριο.

«Τα (πολιτικά) κόμματα σήμερα, έπεται από 16 χρόνια στην εξουσία, μονάχα μας έχουν ληστέψει και λεηλατήσει» είπε ο 33χρονος διαδηλωτής Σιλουάν Άλι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα