Ιράκ: Οι ξένοι ηγέτες καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση κατά του πρωθυπουργού

Ιράκ: Οι ξένοι ηγέτες καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση κατά του πρωθυπουργού
Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού του Ιράκ στη Βαγδάτη 2021 Hadi Mizban/AP Photo

Μπάιντεν, Γκουτέρες και Τζόνσον καταδικάζουν απερίφραστα την απόπειρα δολοφονίας από μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του πρωθυπουργού του Ιράκ Μουσταφά αλ Καντίμι.

Την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρωθυπουργού του Ιράκ, Μουσταφά αλ Καντίμι στη Βαγδάτη τα ξημερώματα της Κυριακής από τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα δύο από τα οποία καταρρίφθηκαν από τη φρουρά του, καταδίκασαν οι ξένοι ηγέτες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν “καταδίκασε απερίφραστα” σήμερα την “τρομοκρατική” επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού του Ιράκ Μουσταφά Αλ-Καντίμι και σε γραπτή ανακοίνωση σημείωσε πως “νιώθω ανακούφιση που ο πρωθυπουργός δεν τραυματίστηκε και χαιρετίζω τις ικανότητες του ηγέτη τις οποίες επέδειξες απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και διάλογο, για την προστασία των θεσμών του κράτους και την ενίσχυση της δημοκρατίας που τόσο πολύ αξίζουν οι Ιρακινοί”.

Τόνισε επίσης ότι έδωσε εντολή στην ομάδα του εθνικής ασφαλείας να προσφέρει την κατάλληλη βοήθεια στις ιρακινές αρχές κατά τη διενέργεια της έρευνάς τους. Παράλληλα ζήτησε οι υπεύθυνοι αυτής της επίθεσης να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού του Ιράκ στη Βαγδάτη 2021 Iraqi Prime Minister Media Office via AP


Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε έντονα την επίθεση που είχε ως στόχο τον Ιρακινό πρωθυπουργό, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση και απόρριψη της βίας.

«Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει έντονα την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Μουσταφά αλ Καντέμι νωρίτερα σήμερα. Ζητεί να λογοδοτήσουν οι δράστες αυτού του εγκλήματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπός του, Stephane Dujarric.

Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού του Ιράκ στη Βαγδάτη 2021 Iraqi Prime Minister Media Office via AP

Ο Γκουτέρες καλεί επίσης τους Ιρακινούς «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να απορρίψουν κάθε βία και κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Ιράκ».

Την επίθεση εναντίον του Ιρακινού πρωθυπουργού καταδίκασε απερίφραστα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον αλ Καντίμι, ο Μπόρις Τζόνσον επίσης “κατέστησε σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο” υποστηρίζει τις προσπάθειές του για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές”, ένα βήμα “ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του Ιράκ”, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν, ο Αλί Σαμχανί, καταδίκασε και αυτός την επίθεση εναντίον του Καντίμι χαρακτηρίζοντάς την «νέα ανατρεπτική ενέργεια».

Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού του Ιράκ στη Βαγδάτη 2021 Iraqi Prime Minister Media Office via AP

«Η απόπειρα… είναι μια νέα ανατρεπτική ενέργεια που η προέλευσή της πρέπει να ιχνηλατηθεί μέχρι τις ξένες δεξαμενές εγκεφάλων», έγραψε ο Σαμχάνι στο Twitter χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα