Ιράκ: Σύλληψη μέλους του ISIS σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης

Ιράκ: Σύλληψη μέλους του ISIS σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης
Ξενοδοχείο (φωτογραφία αρχείου). Getty Images/iStockphoto

Συνεληφθη μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό κράτος (ISIS) σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης, με την κατηγορία ότι έδινε πληροφορίες στους τζιχαντιστές για μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ.

Μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) συνελήφθη σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης, καθώς ο άνδρας είχε αποστολή να συγκεντρώσει πληροφορίες για στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ.

Τέλη του 2017, οι ιρακινές αρχές είχαν ανακυρήξει τη “νίκη τους” επί του ISIS. Ωστόσο, πυρήνες τζιχαντιστών εξακολουθούν να επιτίθονται σποραδικά σε μελών του στρατού και της αστυνομίας, κυρίως σε αγροτικές και απομακρυσμένες ζώνες, εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτησησε ξενοδοχείο της Βαγδάτης” από “μονάδες των υπηρεσιών πληροφοριών επιφορτισμένες με την ασφάλεια τουριστικών υποδομών”, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στη συνοικία αρ Ρασάφα, στη ανατολική όχθη του ποταμού Τίγρη, ο οποίος διασχίζει την πρωτεύουσα.

Ο φερόμενος δράστης κατηγορείται ότι “προμήθευε” τους τζιχαντιστές με πληροφορίες μελών των δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία Νινευή”, στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκεται η Μοσούλη, ενώ ο άνδρας ομολόγησε ότι αποτελέι μέλος του ISIS.

Στοιχεία της τατυτότητάς του δεν έχουν έρθει στη δημόσιοτητα.

Μετά το 2014, το Ισλαμικό Κράτος είδε το αυτοανακηρυγμένο “χαλιφάτο” του να παρακμάζει, δεχόμενο αλλεπάλληλες επιθέσεις από πολλές κατευθύνσεις στο Ιράκ και στη Συρία.

Ανώτερος ιρακινός αξιωματικός ανέφερε τον Μάρτιο ότι η τζιχαντιστική οργάνωση συνεχίζει να έχει 400 με 500 ενεργούς μαχητές στο Ιράκ.

Έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο, ανέφερε πως “η αντιτρομοκρατική δράση των ιρακινών δυνάμεων συνέχισε να μειώνει τη δράση του Νταές (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά), που πάντως συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο χαμηλής έντασης”.

Οι “επιχειρήσεις” των τζιχαντιστών πλέον περιορίζονται σε περιοχές της επαρχίας, ενώ οι επιθέσεις τους σε αστικά κέντρα “έχουν ελλαττωθεί”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η “κύρια δομή” του ISIS “συνεχίζει” να υπάρχει, απαριθμώντας “από 5.000 ως 7.000 μέλη” στο Ιράκ και στη Συρία, “η πλειονότητα των οποίων είναι μαχητές”, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα