Ιράν: Ελέυθερη γυναίκα που είχε συλληφθεί επειδή δεν φορούσε μαντήλα

Ιράν: Ελέυθερη γυναίκα που είχε συλληφθεί επειδή δεν φορούσε μαντήλα
A woman walks past a mural in downtown Tehran, Iran, Wednesday, Jan. 3, 2018. Tens of thousands of Iranians took part in pro-government demonstrations in several cities across the country on Wednesday, Iranian state media reported, a move apparently seeking to calm nerves after a week of protests and unrest that have killed at least 21 people. (AP Photo/Ebrahim Noroozi) AP Photo/Ebrahim Noroozi

Έναν μήνα παρέμεινε στη φυλακή γυναίκα που αρνήθηκε να φορέσει μαντηλα σε δημόσιο χώρο

Μια Ιρανή, που είχε συλληφθεί καθώς είχε αψηφήσει δημοσίως την υποχρέωση που επιβάλλεται στις γυναίκες της χώρας της να κυκλοφορούν φορώντας μαντίλα στους δημόσιους χώρους, αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από κράτηση περίπου ενός μήνα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα μια συνήγορός της.

“Είδα τον φάκελο της υπόθεσης αυτής της γυναίκας” στην εισαγγελία και ένας δικαστικός αξιωματούχος “με ενημέρωσε ότι αποφυλακίστηκε”, δήλωσε η Νασρίν Σοτουντέχ, μια δικηγόρος που μάχεται για ανθρώπινα δικαιώματα και έχει τιμηθεί το 2012 με το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία του πνεύματος, που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Σοτουντέχ αποκάλυψε την ταυτότητα της νεαρής γυναίκας. Πρόκειται για την Βιντά Μοβαχεντί, ενώ επισήμανε ότι επιβεβαίωσε την απελευθέρωσή της και από άλλες πηγές. Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σεβόμενη, όπως τόνισε, την επιθυμία της Μοβαχεντί η υπόθεσή της “να μη λάβει εκτενή κάλυψη από τα ΜΜΕ”.

Μία εβδομάδα νωρίτερα η δικηγόρος είχε διατυπώσει την ανησυχία της σχετικά με την τύχη της 31χρονης γυναίκας, που είναι μητέρα ενός μικρού παιδιού.

Σε φωτογραφίες και ένα βίντεο που έκαναν τον γύρο του κόσμου, το “κορίτσι της οδού Ενγκελάμπ”, το προσωνύμιο της Μοβαχεντί στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται σε μια διασταύρωση αυτού του δρόμου της Τεχεράνης, με το κεφάλι της ακάλυπτο.

Αντίθετα με τον ενδυματολογικό κώδικα που έχει επιβληθεί στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979 και που προβλέπει οι γυναίκες να κυκλοφορούν φορώντας μαντίλα και με καλυμμένο το σώμα τους, η 31χρονη φορούσε ένα φαρδύ παντελόνι κι ένα πουλόβερ, ενώ είχε κρεμάσει σε ένα ξύλο ένα λευκό σάλι που φαίνεται πως το είχε χρησιμοποιήσει ως μαντίλα.

Οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί την 27η Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας κατά της κακής κατάστασης της οικονομίας και της εξουσίας. Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τις αρχές.

Σήμερα, νέα φωτογραφικά στιγμιότυπα κυκλοφόρησαν στο Twitter, όπου εμφανίζονται άλλες τρεις γυναίκες, επίσης με τα κεφάλια τους ακάλυπτα, να κραδαίνουν τη μαντίλα τους που έχουν κρεμάσει σε ένα κλαδί. Δεδομένου ότι διακρίνεται το χιόνι που έχει πέσει, οι φωτογραφίες φαίνεται πως τραβήχτηκαν την ίδια ημέρα στην Τεχεράνη.

“Πολλά κορίτσια και γυναίκες έχουν φθάσει στα όριά τους εξαιτίας αυτής της βίας” (της ισλαμικής μαντίλας), γράφει η Σοτουντέχ στον λογαριασμό της στο Facebook. Και προσθέτει: “Αφήστε στις γυναίκες τον έλεγχο του σώματός τους!”.

AP Photo/Ebrahim Noroozi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα