Ιράν: Η Τεχεράνη στέλνει τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού αεροσκάφους στη Γαλλία

Συντρίμμια του ουκρανικού Boeing 737-800 NG
Συντρίμμια του ουκρανικού Boeing 737-800 NG AP

Τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού Boeing που καταρρίφθηκε από ιρανικές δυνάμεις θα σταλούν τις προσεχείς ημέρες.

Τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε κατά λάθος τον Ιανουάριο από ιρανικές δυνάμεις στον εναέριο χώρο πάνω από την Τεχεράνη θα σταλούν στη Γαλλία "τις προσεχείς ημέρες", δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

"Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα στείλει το μαύρο κουτί του ουκρανικού αεροπλάνου στη Γαλλία τις προσεχείς ημέρες για να διαβαστούν πληροφορίες του", δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

ADVERTISING

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είχε τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα με τον Καναδό ομόλογό του Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάν. Ο Καναδάς είχε 57 πολίτες του που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Ιρανικές δυνάμεις κατέρριψαν το αεροσκάφος μιας πτήσης των ουκρανικών διεθνών αερογραμμών στις 8 Ιανουαρίου με πύραυλο εδάφους-αέρος, σκοτώνοντας 176 ανθρώπους, σε ένα "καταστροφικό λάθος" όπως αναγνώρισε η Τεχεράνη αργότερα από δυνάμεις της που ήταν σε εγρήγορση εν μέσω αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.

Η τύχη του καταγραφέα συνομιλιών του θαλάμου διακυβέρνησης και του οργάνου καταγραφής δεδομένων ταξιδίου βρέθηκε στο κέντρο διεθνούς αντιπαράθεσης μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, με την Ουκρανία να απαιτεί πρόσβαση.

Η γαλλική υπηρεσία διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων BEA είναι διεθνώς γνωστή ως μια από τις κορυφαίες υπηρεσίες παγκοσμίως στην ανάγνωση καταγραφέων πτήσεων και μαύρα κουτιά έχουν σταλεί σε αυτή από πολλά αεροπορικά δυστυχήματα.

Το ουκρανικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε λίγο μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, καθώς η ιρανική αεράμυνα ήταν σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, λίγες ώρες μετά την επίθεση του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ ως αντίποινα για την αμερικανική επίθεση που σκότωσε τον πανίσχυρο Ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Το Ιράν υποστήριξε ότι η κρίση του κορονοϊού προκάλεσε καθυστερήσεις στην έρευνα από το Συμβούλιο Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων. Η Ισλαμική Δημοκρατία στέλνει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το πού μπορούν να διαβαστούν τα μαύρα κουτιά. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Μεταφορών Μοχαμάντ Εσλαμί δήλωσε ότι τα μαύρα κουτιά θα σταλούν στην Ουκρανία.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιράν, Boeing, Ουκρανία
SHARE:

24Media Network