Ιράν: Πρώτες δηλώσεις Χαμενεΐ για τις αιματηρές διαδηλώσεις – “Ενορχηστρωμένες” από ΗΠΑ και Ισραήλ

Ιράν: Πρώτες δηλώσεις Χαμενεΐ για τις αιματηρές διαδηλώσεις – “Ενορχηστρωμένες” από ΗΠΑ και Ισραήλ
AP

Για "προσχεδιασμένες ταραχές" έκανε λόγο ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν στις την ώρα που οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 90. Κατηγόρησε ΗΠΑ  και Ισραήλ οτι ενορχήστρωσαν τα επεισόδια.  Εξι ευρωπαϊκές χώρες ζητούν κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Προσχεδιασμένες χαρακτήρισε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τις διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά τον θάνατο της Μασχά Αμινί που έχασε τη ζωή της αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Ιράν και μαντίλα: Μια σύντομη ιστορία

Στα πρώτα σχόλιά του για τις ταραχές, κατα τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 90 άνθρωποι, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι οι διαδηλώσεις δεν πραγματοποιούνται από “απλούς Ιρανούς”, και κατηγόρησε ΗΠΑ και Ισραήλ ότι ενορχήστρωσαν τα επεισόδια.

Στις ίδιες δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε οτι ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί του “ράγισε την καρδιά” κι έκανε λόγο για “θλιβερό περιστατικό”. Ωστόσο συμπλήρωσε οτι “κάποιοι άνθρωποι προκάλεσαν ανασφάλεια στους δρόμους” και ότι υπήρξαν προσχεδιασμένες “ταραχές”.

Εξέφρασε ακόμη την έντονη στήριξή του προς τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες -όπως είπε – αδικήθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

“Το καθήκον των δυνάμεων ασφαλείας, περιλαμβανομένης της αστυνομίας, είναι να εγγυάται την ασφάλεια του ιρανικού έθνους… Εκείνοι που επιτίθενται στην αστυνομία αφήνουν τους ιρανούς πολίτες απροστάτευτους απέναντι στους κακοποιούς, στους κλέφτες και στους εκβιαστές”, είπε ο ίδιος.

“Στα πρόσφατα επεισόδια, αυτοί που αδικήθηκαν ήταν κυρίως οι δυνάμεις ασφαλείας, περιλαμβανομένων της αστυνομίας και της Μπασίτζ, καθώς και ο λαός του Ιράν”, σχολίασε.

ΑΡ

Κυρώσεις ζητούν έξι ευρωπαϊκές χώρες

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία και Τσεχία υπέβαλαν 16 προτάσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος του Ιράν για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, σύμφωνα με πηγή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα μέτρα που προτείνονται θα στοχοθετούν πρόσωπα και θεσμούς κατά κύριο λόγο, που ευθύνονται για την καταστολή των διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο.

Οι χώρες αυτές που προτείνουν την επιβολή κυρώσεων επιδιώκουν να ληφθεί απόφαση από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 17ης Οκτωβρίου χωρίς να αναμένεται να υπάρξει αντίδραση από τις χώρες μέλη, όπως έγραψε το περιοδικό Spiegel, το οποίο πρώτο μετέδωσε την είδηση.

“Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να εφαρμόσουμε αυτές τις προτάσεις”, είπε η πηγή.

ΑΡ

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η καταστολή των διαδηλώσεων από τις ιρανικές αρχές είναι “μια έκφραση απόλυτου φόβου απέναντι στην εκπαίδευση και την δύναμη της ελευθερίας” και δεσμεύτηκε για κυρώσεις.

“Είναι επίσης δύσκολο να δεχτούμε ότι οι επιλογές μας στην εξωτερική πολιτική είναι περιορισμένες. Αλλά μπορούμε να ενισχύσουμε την φωνή τους, να προκαλέσουμε δημοσιότητα, να επιρρίψουμε ευθύνες και να επιβάλουμε κυρώσεις. Και αυτό κάνουμε”, έγραψε στο Twitter η Μπέρμποκ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα