Ιράν: Σκακίστριες αγωνίστηκαν χωρίς τη μαντίλα τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Ιράν: Σκακίστριες αγωνίστηκαν χωρίς τη μαντίλα τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας
Οι σκακίστριες Atousa Pourkashiyan (αριστερά) & Sarasadat Khademalsharieh (δεξιά) Courtesy of FIDE /Lennart Ootes

Ιρανές σκακίστριες αγωνίστηκαν χωρίς τη μαντίλα τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού στο Καζακστάν, ενώνοντας τη φωνή τους με τις χιλιάδες γυναίκες που αγωνίζονται.

Ιρανές σκακίστριες αγωνίστηκαν χωρίς χιτζάμπ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού της FIDE στο Αλμάτι του Καζακστάν, ενώνοντας τη φωνή τους με εκατοντάδες γυναίκες της πατρίδας της, που διαμαρτύρονται κατά του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες που επέβαλλε η Ισλαμική Δημοκρατία.

Αν και τα ιρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Khabarvarzeshi και Etemad έκαναν γνωστή την είδηση τη Δευτέρα (26/12), δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφίες από το τουρνουά, οι σκακίστριες, Sara Khadem και Atousa Pourkashiyan, δεν προέβησαν σε κάποιο σχόλιο ενώ σύμφωνα με το Reuters., η Khadem, δεν απάντησε σε σχετικό μήνυμα που της έστειλε το πρακτορείο.

Sarasadat Khademalsharieh Courtesy of FIDE /Lennart Ootes

Η Sara Khadem γεννήθηκε το 1997 και είναι γνωστή και ως Sarasadat Khademalsharieh. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας, βρίσκεται στην 804η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Η Atousa Pourkashiyan γεννήθηκε το 1988 και είναι κάτοχος του τίτλου της “Γυναίκας Γκραν Μάστερ”, τον οποίο της απένειμε η FIDE το 2009. Είναι έξι φορές πρωταθλήτρια γυναικών (2007, 2008, 2009, 2011, 2013, 2014).

Atousa Pourkashiyan Courtesy of FIDE /Lennart Ootes

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι σκακίστριες φαίνεται να βάδισαν στο δρόμο που χάραξαν άλλες Ιρανές αθλήτριες τους προηγούμενους μήνες, οι οποίες, αψηφώντας τους κανόνες που τους επιβάλει η χώρα τους, αγωνίστηκαν χωρίς την υποχρεωτική μαντίλα.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2022, η Ιρανή ορειβάτης Elnaz Rekabi αγωνίστηκε στη Νότια Κορέα χωρίς μαντίλα, λέγοντας αργότερα ότι το έκανε κατά λάθος ενώ το ίδιο έπραξε και μία Ιρανή τοξοβόλος τον Νοέμβριο. Η τοξοβόλος, αφού εμφανίστηκε σε βίντεο που την έδειχνε να αφήνει τη μαντίλα της να πέσει, υποστήριξε ότι δεν κατάλαβε πώς της έπεσε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ακτιβιστικό πρακτορείο ειδήσεων HRANA, μέχρι την Πέμπτη (28/12) είχαν σκοτωθεί 507 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων 69 ανήλικοι ενώ 66 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν επίσης σκοτωθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα