Ιράν: Τι αποκαλύπτει για το ελικόπτερο του Ραΐσι στενός συνεργάτης του

Διαβάζεται σε 3'
O Ebrahim Raisi, εκλιπών πρόεδρος του Ιράν
O Ebrahim Raisi AP Photo/Vahid Salemi, File

Ο αρχηγός του επιτελείου του Ραΐσι που βρισκόταν σε ένα από τα  άλλα δύο ελικόπτερα που συνόδευαν αυτό του Ιρανού προέδρου έδωσε στη δημοσιότητα νέες λεπτομέρειες για το δυστύχημα.

Λεπτομέρειες για το δυστύχημα με το ελικόπτερο που συνέβη την Κυριακή και στοίχισε τη ζωή του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι και άλλων έξι ατόμων, έδωσε ο αρχηγός του επιτελείου του Ραΐσι, Γκολάμ Χοσείν Εσμαϊλί , σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιρανική κρατική τηλεόραση IRINN και μεταδόθηκε από το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr News.

Ο Γκολάμ Χοσείν Εσμαϊλί δήλωσε ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή Varzaqan του Ιράν, όπου συνετρίβη το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου, ήταν καλές κατά την έναρξη και κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της πτήσης. Ο ίδιος βρισκόταν σε ένα από τα τρία ελικόπτερα που επέστρεφαν από μια τελετή εγκαινίων ενός φράγματος στα σύνορα του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο αρχηγός του επιτελείου του Ραΐσι εξήγησε ότι τα ελικόπτερα είχαν απογειωθεί γύρω στη 1:00 μ.μ. τοπική ώρα και έπειτα από 45 λεπτά πτήσης, ο πιλότος του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου διέταξε τα άλλα ελικόπτερα να αυξήσουν το ύψος για να αποφύγουν ένα κοντινό σύννεφο. Ωστόσο, το ελικόπτερο του προέδρου, το οποίο πετούσε μεταξύ των δύο άλλων, εξαφανίστηκε ξαφνικά.

«Μετά από 30 δευτερόλεπτα πτήσης πάνω από τα σύννεφα, ο πιλότος μας παρατήρησε ότι το ελικόπτερο στη μέση είχε εξαφανιστεί», δήλωσε ο Εσμαϊλι, προσθέτοντας ότι ο πιλότος αποφάσισε να κάνει κύκλο και να επιστρέψει για να αναζητήσει το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου.

Ο Εσμαϊλί δήλωσε ότι μετά από αρκετές προσπάθειες του πιλότου να επικοινωνήσει με το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου μέσω ραδιοσυσκευών, και ενώ ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να μειώσει το ύψος λόγω των σύννεφων, το ελικόπτερό τους συνέχισε την πτήση του και προσγειώθηκε σε ένα κοντινό ορυχείο χαλκού.

 

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι πιλότοι των δύο άλλων ελικοπτέρων επικοινώνησαν με τον λοχαγό Μοσταφάβι, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το ελικόπτερο του προέδρου, αλλά αυτός που απάντησε στην κλήση ήταν ο Αγιατολάχ Αλ Χασέμ, ο Ιμάμης της Παρασκευής της Ταμπρίζ, η κατάσταση του οποίου δεν ήταν καλή, και είπε ότι το ελικόπτερο είχε πέσει σε μια κοιλάδα. Ο ίδιος ο Εσμαϊλί πραγματοποίησε δεύτερη επικοινωνία με τον Αγιατολάχ Αλ Χασέμ και έλαβε τις ίδιες απαντήσεις για την κατάσταση.

«Όταν βρήκαμε το σημείο της συντριβής, η κατάσταση των πτωμάτων έδειξε ότι ο Ραΐσι και άλλοι επιβαίνοντες είχαν πεθάνει ακαριαία, αλλά ο Αγιατολάχ Αλ Χασέμ είχε μαρτυρήσει μετά από αρκετές ώρες», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα