Ισημερινός: Εξέγερση σε φυλακές με 9 νεκρούς

Ισημερινός: Εξέγερση σε φυλακές με 9 νεκρούς
Φυλακές στη Λατινική Αμερική. Φωτό αρχείου. AP

Εννέα κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους κι έξι αστυνομικοί τραυματιστηκαν σε φυλακές του Ισημερινού όπου ξέσπασε εξέγερση.

Εννέα κρατούμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου είκοσι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εξέγερσης που ξέσπασε χθες Δευτέρα σε φυλακή και αναμορφωτήριο του Ισημερινού, ανακοίνωσε η διεύθυνση των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας των Άνδεων.

Έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν επίσης στις συγκρούσεις σε αυτό το αναμορφωτήριο αγοριών στην παραθαλάσσια πόλη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά).

Κάποιοι από τους αστυνομικούς βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση», διευκρίνισε μέσω Twitter ο Πατρίσιο Καρίγιο, ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Ο πόλεμος μεταξύ συμμοριών» πίσω από τα σίδερα «επιβάλλει να επανεξεταστούν ο τρόπος διαχείρισης των φυλακών και οι εσωτερικές διαδικασίες», τονίζει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η διεύθυνση των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Απέδωσε την ανταρσία των εγκλείστων στο γεγονός ότι «ομάδες κακοποιών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των φυλακών επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν» την κατάσταση και το έργο της.

Στις 50 φυλακές του Ισημερινού ο αριθμός των εγκλείστων ανέρχεται σε περίπου 38.000 πρόσωπα, ήτοι ο υπερπληθυσμός βρίσκεται περί το 30%. Αντιμέτωπη με την πανδημία του κορονοϊού, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να εφαρμόζονται εναλλακτικές ποινές για τα πλημμελήματα, ώστε να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των φυλακισμένων, που έφθανε το 42% προτού ξεσπάσει η υγειονομική κρίση στη χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα