Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων
Στιγμιότυπο από την διαδήλωση κατά των αμβλώσεων στη Μαδρίτη AP

Εκατοντάδες πράσινα μπαλόνια άφησαν στον αέρα οι διαδηλωτές στη μνήμη των παιδιών που δεν γεννήθηκαν.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στο κέντρο της Μαδρίτης κατά των αμβλώσεων, που στην Ισπανία επιτρέπονται στη διάρκεια των 14 πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης.

Φωνάζοντας τα συνθήματα «Ναι στη ζωή» και «Η νεολαία ενωμένη αγωνίζεται για τη ζωή», οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στην οδό Σεράνο μέχρι την Πουέρτα δε Αλκαλά, όπου άφησαν εκατοντάδες πράσινα μπαλόνια «στη μνήμη των παιδιών που δεν γεννήθηκαν», όπως είπαν οι οργανωτές.

«Η άμβλωση θα έπρεπε να απαγορεύεται. Από τη σύλληψη υπάρχει μια ζωή που είναι ανεξάρτητη από τη μητέρα και έχει όλα τα δικαιώματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αλεχάντρα Αντόν, μια 32χρονη νοσηλεύτρια που ήρθε στη διαδήλωση μαζί με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της ηλικίας ενάμιση έτους και τριών μηνών.

Η διαδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε γιορταστική ατμόσφαιρα με πλακάτ όπως «Το δικαίωμα στη ζωή είναι για όλους χωρίς εξαίρεση», οργανώθηκε έπειτα από έκκληση της πλατφόρμας «Ναι στη Ζωή».

Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, η οποία ψηφίσθηκε το 2010 από την αριστερά, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν άμβλωση στη διάρκεια των 14 πρώτων μηνών της κύησης, μια προθεσμία που ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) είχε εκπονήσει το 2013 ένα σχέδιο μεταρρύθμισης για τον περιορισμό της άμβλωσης σε μερικές περιπτώσεις, όμως η πολεμική που ακολούθησε το έκανε να αποσύρει το σχέδιό του.

Την Κυριακή ο δεύτερος στην ιεραρχία του PP, ο Τεοντόρο Γκαρθία Εχέα, συμμετείχε στη διαδήλωση για να υπερασπισθεί «τη ζωή, τη μητρότητα, το μέλλον της Ισπανίας, το μέλλον των οικογενειών», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ενώ η αριστερά εξακολουθεί να υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση, ο επικεφαλής του PP Πάμπλο Κασάδο προτείνει την επιστροφή στη νομοθεσία της δεκαετίας του 1980 που ήταν πιο περιοριστική από τον σημερινό νόμο. Από την πλευρά του, ο σχηματισμός της άκρας δεξιάς Vox, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να εκλέγει βουλευτές για πρώτη φορά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, προτείνει να αποκλεισθεί η άμβλωση από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις 28 Απριλίου και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να έρθει πρώτο, όμως το PP, οι φιλελεύθεροι Ciudadanos και το Vox μπρεί να προσθέσουν τις έδρες τους για να σχηματίσουν έναν συνασπισμό της δεξιάς και της άκρας δεξιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα