Ισπανία: Χωρίς χαρτιά, δεν κάνεις τεστ-Η ιστορία μίας “αόρατης” μετανάστριας

Ισπανία: Χωρίς χαρτιά, δεν κάνεις τεστ-Η ιστορία μίας “αόρατης” μετανάστριας
Πολίτης και αστυνομικός με μάσκες στη Μαδρίτη AP

Με συμπτώματα ύποπτα για κορονοϊό από τις 17 Σεπτεμβρίου η Πάολα από την Ονδούρα δεν μπορεί να κάνει τεστ γιατί δεν έχει χαρτιά ούτε κάρτα υγείας. Απομονώθηκε στο σπίτι της και σταμάτησε να εργάζεται.

Η Πάολα (όχι αληθινό όνομα) είναι 27 ετών και κατάγεται από την Ονδούρα. Τα τελευταία χρόνια, βγάζει το ψωμί της στην Ισπανία όπου εργάζεται ως οικιακή βοηθός. Είναι “παράνομη” μετανάστρια, δεν έχει χαρτιά, ούτε καν κάρτα υγείας.

Οταν ο κορονοϊός της χτύπησε την πόρτα, οι πάντες της γύρισαν την πλάτη. Ακόμα και το ισπανικό ΕΣΥ, που θεωρείται προηγμένο και σύγχρονο, δεν της έδωσε καν το δικαίωμα στην εξέταση αν και είχε συμπτώματα.

Ολα άρχισαν στις 12 Σεπτεμβρίου όταν η Πάολα έδωσε το παρών σ’ ένα μικρό πάρτι γενεθλίων στη γειτονιάς, στο Βαγέκας της Μαδρίτης. Τρεις από τους παρεβρισκόμενος ήταν θετικοί στον ιό κάτι που η Πάολο δεν ήξερε. Κακώς βρέθηκαν στο πάρτι.

Οταν στις 17 Σεπτεμβρίου η κοπέλα άρχισε να νιώθει συμπτώματα (δυσκολία στην αναπνοή) επικοινώνησε άμεσα με τον ισπανικό ΕΟΔΥ για οδηγίες. Την ρώτησαν αν έχει κάρτα υγείας. Απάντησε αρνητικά και τότε ξεκίνησε ένας Γολγοθάς και μαζί μία παράνοια.

Αν και είχε συμπτώματα, η Πάολα επιχείρησε να βγάλει τουλάχιστον κάρτα υγείας. Για τα καταφέρει όμως επισκέφθηκε δημόσιες υπηρεσίες, χρησιμοποίησε το μετρό και κυκλοφόρησε πολύ στην πόλη αφού της είπαν ότι από το τηλέφωο δεν μπορεί να εξασφαλίσει το έγγραφο. Ολα αυτά με τα συμπτώματα να επιμένουν.

Με δική της πρωτοβουλία, και ενώ δεν είχε ακόμα εξεταστεί, σταμάτησε και από τις δύο δουλειές της (προσέχει τα πρωινά έναν ηλικιωμένο και τα απογεύματα μικρά παιδιά). Της ζήτησαν να επανέλθει στη δουλειά (!) αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Μέχρι και σήμερα, στις 24 Σεπτεμβρίου, η γυναίκα αυτή δεν έχει κάνει το τεστ. Κάθεται στο σπίτι μαζί με το 9χρονο παιδί της και περιμένει πότε η ισπανική γραφειοκρατία θα λύσει το πρόβλημά της. Για τους εργοδότες, βέβαια, ούτε λόγος. Πληρώνουν “μαύρα”, οπότε δεν υποχρεούνται να κάνουν κάτι να βοηθήσουν.

Περιπτώσεις όπως αυτή της Πάολα προφανώς και υπάρχουν εκατοντάδες στη Μαδρίτη, πόλη που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα