Ισπανία: ERC και Podemos στηρίζουν δια της αποχής μια Κυβέρνηση Σοσιαλιστών

Ισπανία: ERC και Podemos στηρίζουν δια της αποχής μια Κυβέρνηση Σοσιαλιστών
Πέδρο Σάντσεθ AP

Η απόφαση αποχής σηματοδοτεί πιθανώς το τέλος του παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία, αφού ανοίγει ο δρόμος για να μείνει πρωθυπουργός ο Σαντσεθ.

Το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ανακοίνωσε απόψε ότι οι βουλευτές του θα απόσχουν στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος ενδεχομένως σηματοδοτεί το τέλος του παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία.

Με την αποχή των 13 βουλευτών του ERC από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ανοίγει ο δρόμος για να παραμείνει πρωθυπουργός ο Σάντσεθ. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και το Podemos έχουν 155 βουλευτές και χρειάζονται οπωσδήποτε τη στήριξη ή των αποχή και άλλων πολιτικών κομμάτων ώστε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Το PSOE στην ανακοίνωση που εξέδωσε επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε με το ERC περιλαμβάνει και την έναρξη μιας διαδικασίας «διαλόγου, διαπραγμάτευσης και συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ισπανίας και της Καταλονίας» μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

Σύμφωνα με τα δύο κόμματα, με την ολοκλήρωση αυτών των «διαπραγματεύσεων» οι πολίτες της Καταλονίας θα κληθούν να εκφράσουν την άποψή τους για τα μέτρα που θα προταθούν.

Ο ηγέτης του ERC, Οριόλ Ζουνκέρας, παραμένει στη φυλακή εδώ και δύο χρόνια. Τον Οκτώβριο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για «στάση» και «υπεξαίρεση» δημοσίου χρήματος, με αφορμή τον ρόλο που έπαιξε στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017, την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος της περιφέρειας αυτής.

Στις διαπραγματεύσεις του με τους Σοσιαλιστές, το ERC ζητούσε μια «πολιτική χειρονομία» υπέρ του Ζουνκέρας εκ μέρους του ισπανικού κράτους. Το Ανώτατο Δικαστήριο πρόκειται να αποφανθεί εντός των προσεχών ημερών για το αν θα αποφυλακιστεί ο Καταλανός ηγέτης, που στο μεταξύ εξελέγη ευρωβουλευτής, εφαρμόζοντας μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι χαίρει ασυλίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα