Ισπανία: Ξεράθηκε εντελώς η μεγαλύτερη λίμνη του εθνικού πάρκου στην Ντονιάνα, λόγω καύσωνα

Ισπανία: Ξεράθηκε εντελώς η μεγαλύτερη λίμνη του εθνικού πάρκου στην Ντονιάνα, λόγω καύσωνα
Το Εθνικό Πάρκο της Ντονιάνα Getty Images/iStockphoto

Το εθνικό πάρκο της Ισπανίας, Ντονιάνα, έχει πολλές λίμνες. Η μεγαλύτερη από αυτές ξεράθηκε εντελώς για δεύτερη σερί χρονιά, λόγω του καύσωνα και της υπερεκμετάλλευσης υπόγειων υδάτων.

H μεγαλύτερη μόνιμη λίμνη του εθνικού πάρκου στην Ντονιάνα, υδροβιότοπου στην νότια Ισπανία, έχει ξεραθεί τελείως, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, λόγω του έντονου και παρατεταμένου κύματος καύσωνα και εξαιτίας της της υπερεκμετάλλευσης των υπόγειων υδάτων.

Το τρίτο κύμα καύσωνα διανύει η Ισπανία για φέτος το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα η υπερβολική χρήση των αποθεμάτων σε νερό έχει οδηγήσει ορισμένες περιοχές της χώρας να πάρουν μέτρα για περιορισμό κατανάλωσης νερού.

“Από τότε που αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία για την περιοχή εδώ και μισό αιώνα, αυτό δεν έχει ποτέ συμβεί για δύο συνεχή χρόνια, πράγμα που δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει το σύστημα λιμνών της Ντονιάνα και μαζί του η βιοποικιλότητα που εξαρτάται από αυτό”, αναφέρει σε ανακοίνωση το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας της Ισπανίας (CSIC).

Ο υδροβιότοπος της Ντονιάνα είναι γνωστός για την βιοποικιλότητά του, καθώς υπάρχουν ενδημικά και απειλούμενα είδη, όπως χέλια του γλυκού νερού και χελώνες.

Οι πιο πολλές λίμνες στην Ντονιάνα είναι εφήμερες. Αυτό σημαίνει ότι οι κοίτες γεμίζουν με νερό της βροχής, όταν ξεχειλίζουν τα υπόγεια ύδατα τον χειμώνα και ξεραίνονται τους θερμούς μήνες. Ορισμένες, όμως, διατηρούν νερό και το καλοκαίρι, αποτελώντας πολύτιμο καταφύγιο για τα μεταναστευτικά πουλιά, τα οποία κατευθύνονται προς τον νότο, αφού γεννήσουν στην βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η Ντονιάνα τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει τα χαμηλότερα επίπεδα βροχών εδώ και δέκα χρόνια καθώς και τις πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ, 18,53 βαθμούς Κελσίου.

Δεν αποτελούν κίνδυνο για τις λίμνες στην Ντονιάνα μόνο η ξηρασία και η ζέστη. Γύρω από αυτές υπάρχουν θερμοκήπια και ένα τεράστιο σύστημα σωληνώσεων, το οποίο μεταφέρει νερό από παράνομες γεωτρήσεις για την άρδευση των καλλιεργειών φράουλας.

Η συντηρητική τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας έχει στα πλάνα της να κάνει νόμιμη την επιπλέον άντληση υδάτων από την Ντονιάνα, δημιουργώντας έντονο κύμα αντιδράσεων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα