Ιστορική απόφαση για την ιταλική μαφία: Καταδικάστηκαν 200 μέλη της Ντραγκέτα

Διαβάζεται σε 3'
Μαφία, Ιταλία
Η δίκη της Νταγκρέτα στην Ιταλία (AP Photo/Valeria Ferraro)

Καταδικάστηκαν 200 μέλη της Ντραγκέτα σε μία δίκη – ορόσημο για την ιταλική μαφία. Για πρώτη φορά στους κατηγορούμενους και άνθρωποι εκτός μαφίας.

Περισσότερα από 200 μέλη της ιταλικής Ντραγκέτα (Ndrangheta) καταδικάστηκαν σήμερα, Δευτέρα (20/11), σε πάνω από 2.200 χρόνια φυλάκιση, σε μία από τις μεγαλύτερες δίκες της ιταλικής μαφίας στην ιστορία.

Όπως μετέδωσε η βρετανική εφημερίδα TheGuardian, τα μέλη της μαφιόζικης οργάνωσης καταδικάστηκαν, μεταξύ άλλων, για εγκληματική οργάνωση, εκβιασμό και δωροδοκία.

Η ιστορική δίκη πραγματοποιήθηκε σε μία δικαστική αίθουσα υψίστης ασφαλείας στη νότια περιοχή της Καλαβρίας, η οποία κατασκευάστηκα ειδικά για να χωρέσει 350 κατηγορούμενους, 400 δικηγόρους και περίπου 900 μάρτυρες που κατέθεσαν εναντίον της περιβόητης Ντραγκέτα.

Σημειώνεται ότι αν και περισσότεροι από 100 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, η καταδίκη των υπόλοιπων μελών της ιταλικής μαφίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλήγματα που έχει δεχθεί ποτέ το “ισχυρότατο αυτό συνδικάτο του οργανωμένου εγκλήματος”, το οποίο απολαμβάνει σχεδόν μονοπωλιακά τα εμπόριο κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από μακρά έρευνα που ξεκίνησε το 2016 και κάλυψε τουλάχιστον 11 ιταλικές περιφέρειες.

Περίπου 2.500 αστυνομικοί συμμετείχαν σε επιδρομές που επικεντρώθηκαν σε υπόπτους στο Βίμπο Βαλεντία της Καλαβρίας, την καρδιά μιας περιοχής που ελέγχεται κυρίως από τη φατρία Mancuso της Ντραγκέτα (‘Ndrangheta).

Ο Nicola Gratteri, ένας εισαγγελέας που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε στον Guardian κατά τη διάρκεια των επιδρομών, ότι ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση κατά των συνδικάτων του εγκλήματος από τις δίκες των μαφιόζων του Παλέρμο το 1986-92, όταν οι εισαγγελείς της Σικελίας κάθισαν στο εδώλιο 475 άτομα.

Για τη συγκεκριμένη δίκη, η ομάδα του Gratteri κατάφερε να συλλέξει 24.000 υποκλαπείσες συνομιλίες, για να υποστηρίξει τις κατηγορίες της.

Οι ερευνητές παρείχαν εκτενή στοιχεία για τις αδίστακτες τακτικές που εφάρμοζε η Ντραγκέτα για τον έλεγχο της τοπικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων βίαιων επιθέσεων, εκβιασμών, διαφθοράς σε δημόσιες συμβάσεις, αποθήκευσης όπλων, χειραγώγησης των εκλογών και δωροδοκίας.

Μαφία, Ιταλία
Η δίκη της Νταγκρέτα στην Ιταλία (AP Photo/Valeria Ferraro)

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Guardian, οι μαφιόζοι ήταν μέλη ή συνεργάτες της ηγετικής ομάδας της Ντραγκέτα, που δρούσε στο Vibo Valentia, μια οικονομικά ασθενή αγροτική περιοχή, όπου η μαφία ασκεί την επιρροή της εδώ και πολλά χρόνια, καταπνίγοντας την τοπική οικονομία, διεισδύοντας σε δημόσιους θεσμούς και τρομοκρατώντας τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη ξεχώρισε από προηγούμενες αντίστοιχες υποθέσεις, καθώς συμπεριέλαβε για πρώτη φορά μεταξύ των κατηγορουμένων και άτομα που δεν ανήκουν στη μαφία, όπως έναν υψηλόβαθμο αστυνομικό αξιωματούχο, δημάρχους, δημόσιους υπαλλήλους και επιχειρηματίες.

Τη Δευτέρα (20/11), ο εισαγγελέας Gratteri δήλωσε: “Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ποινή και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Επιτέλους αποδείξαμε ότι υπήρχε ένα δίκτυο υπαλλήλων, επιχειρηματιών και πολιτικών που έκαναν δουλειές με τις φατρίες της Καλαβρίας”.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες, στο άκουσμα της ποινής τους, ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της καταδίκης τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα