Ιταλία: Σκάνδαλο διαφθοράς – Εξαγόρασαν 2.000 ψηφοφόρους έναντι 50 ευρώ ανά ψήφο

Διαβάζεται σε 2'
Ιταλική αστυνομία
iStock

Στην Απουλία είχε στηθεί μία βάση δεδομένων με την οποία εξαγοράστηκαν περίπου 2000 ψηφοφόροι. Πως έφτασε το θέμα στη δικαιοσύνη.

Σεισμός στην πολιτική σκηνή της Απουλίας, όπου εκδόθηκαν 10 εντάλματα σύλληψης και πάνω από 70 απαγορεύσεις διαμονής για εκλογική διαφθορά.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της ΕΡΤ, ο δήμαρχος της πόλης Τριτζιάνο, Αντόνιο Ντονατέλι, ο σύζυγος της περιφερειακής συμβούλου για τις μεταφορές, Ανίτα Μαουρονόια, και η ίδια, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Αρμάντο Ντεφραντσέσκο, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που εμφανίζονται στη λίστα της δικαιοσύνης για την υπόθεση.

Σύμφωνα με μαρτυρία του Ντεφραντσέσκο, ο Κατάλντο ήταν “μια ιδιοφυΐα” που είχε εφεύρει ένα σύστημα με μια βάση δεδομένων με περίπου 2.000 ονόματα.

Την ημέρα πριν την ψήφο, ο Κατάλντο και ο Ντεφραντσέσκο επικοινωνούσαν “με όλους και τους δίναμε το πανομοιότυπο αντίγραφο της ψήφου” και εάν μάθαιναν πως είχαν ψηφίσει σωστα πλήρωναν τους ψηφοφόρους “50 ευρώ ανά ψήφο”. Το σύστημα κατέρρευσε όταν προέκυψαν διαφορές μεταξύ του Ντεφραντσέσκο και του Κατάλντο, και αφού ο πρώτος ομολόγησε το σύστημα.

“Διαζύγιο” μεταξύ Κινήματος 5 Αστέρων και Δημοκρατικού Κόμματος

Το γεγονός πήρε αμέσως τεράστιες εκτάσεις σε πολιτικό επίπεδο. Η Ανίτα Μαουροντινόια είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, και αυτό αποτέλεσε ‘αιτία πολέμου’ για το Κίνημα 5 Αστέρων για έναν άξονα με τους Δημοκράτες προς την υποστήριξη ενός κοινού υποψηφίου ενόψει των δημοτικών εκλογών στο Μπάρι της Απουλίας.

Στις 4/4 ο ηγέτης των 5 Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε πως, ως ακολουθία του σκανδάλου διαφθοράς “δεν θα συμμετάσχουμε στις προκριματικές εκλογές (για την απόφαση του υποψηφίου), μετά από ό,τι συνέβη δεν υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις” προχωρώντας έτσι στην υποστήριξη του δικού τους υποψηφίου, τον Μικέλε Λαφόρτζια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα