Ιταλία: Θρήνος και οργή για τον Monteiro Duarte

Ιταλία: Θρήνος και οργή για τον Monteiro Duarte
Επικήδεια πομπή με πανό με την ένδειξη "Justice for WIlly", στο Paliano της Ιταλίας. Εκατοντάδες άνθρωποι τιμούν την μνήμη ενός νεαρού Μαύρου του οποίου ο βάναυσος ξυλοδαρμός και θάνατος έχει αναταράξει την χώρα. AP

Εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Giuseppe Conte, παρευρέθηκαν στην κηδεία του νεαρού μαύρου, του οποίου ο θανάσιμος ξυλοδαρμός συγκλόνισε την Ιταλία.

Εκατοντάδες άνθρωποι στην Ιταλία προσήλθαν στην επικήδεια πομπή του νεαρού μαύρου Willy Monteiro Duarte, του οποίου ο βάναυσος ξυλοδαρμός και θάνατος προκάλεσε οργή στους πολίτες και καταδικάστηκε από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας παρακολούθησαν την κηδεία του 21χρονου ο οποίος δολοφονήθηκε στο Colleferro, στα περίχωρα της Ρώμης, τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Time.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, δεξιά, φεύγει στο τέλος της κηδείας του Willy Monteiro Duarte στο Paliano της Ιταλίας. AP

Τέσσερις Ιταλοί συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένων δύο αδελφών με ποινικό μητρώο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχτεί εάν η δολοφονία είχε ρατσιστικά κίνητρα.

Σύμφωνα πάντως με μαρτυρίες, ο Monteiro Duarte, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρώμη και η οικογένειά του είναι από το Πράσινο Ακρωτήρι, παρενέβη ενώ είδε να χτυπάνε έναν φίλο του και στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα.

Η πομπή της κηδείας περιλάμβανε εκατοντάδες ανθρώπους. Οι περισσότεροι φορώντας λευκά πουκάμισα και μάσκες, περπάτησαν προς το αθλητικό στάδιο όπου τιμήθηκε ο Monteiro Duarte, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως εργατικός και υπερήφανος από εκείνους που τον γνώριζαν.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε την απογοήτευσή του για τον θάνατο του Monteiro Duarte και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. Ο Giuseppe Conte υποσχέθηκε πως θα υπάρκει απονομή δικαιοσύνης και αναρωτήθηκε ρητορικά, “τι σημαίνει ότι κάποιος θα μπορούσε να σκοτωθεί στην Ιταλία επειδή προσπάθησε να βοηθήσει έναν φίλο”.

“Θα πούμε στα παιδιά μας να στρέψουν τα κεφάλια τους; Να μην παρεμβαίνουν ή να μην προσπαθούν να προστατεύσουν πιο αδύναμους φίλους ή φίλους σε προφανείς δυσκολίες;”, είπε ο πρωθυπουργός. “Δεν νομίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η απάντηση ή ο δρόμος προς τα εμπρός. Αντίθετα, πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν με την κουλτούρα του σεβασμού για όλους”.

Ο Monteiro Duarte “ήταν ένας σπουδαίος τύπος που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή”, δήλωσε ο δήμαρχος του Παλιάνο, Domenico Alfieri στο Facebook.

Η φωτογραφία του νεαρού εμφανίστηκε στα πρωτοσέλιδα των κύριων εφημερίδων της Ιταλίας, με ένα να λέει: “Ο Willy σκοτώθηκε για τη γενναιοδωρία του”.

Οι Ιταλοί πολίτες ανάβουν κεριά στη μνήμη του 21χρονου Willy Monteiro Duarte, θύματος βίαιου ξυλοδαρμού. AP

Το ανεξάρτητο όργανο ελέγχου Lunaria προειδοποίησε πέρυσι ότι οι φυλετικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί στην Ιταλία, μια εξέλιξη που ανέφερε ότι συνδέεται με την “εχθρική πολιτική ατμόσφαιρα” της χώρας, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Τον περασμένο μήνα, ένας 25χρονος άνδρας από την Σενεγάλη, ξυλοκοπήθηκε σε μια παραλία στην Τοσκάνη από δύο Αλβανούς σε μια βίαιη ρατσιστική επίθεση, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα