Μιλάνο: Το παγωτό δέχεται “επίθεση” – “Κάτω τα χέρια απ’ τα χωνάκια”

Διαβάζεται σε 3'
παγωτό
iStock

Μία νέα ρύθμιση που εξετάζουν οι αυτοδιοικητικές αρχές στο Μιλάνο προκειμένου να “τιθασεύσουν” την έντονη νυχτερινή ζωή της πόλης, απειλεί το παγωτό.

Οι Aρχές του Μιλάνου κατηγορούνται ότι έχουν “κηρύξει πόλεμο” στο παγωτό σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν την άγρια νυχτερινή ζωή της βορειοϊταλικής πόλης.

Ο Μάρκο Γκρανέλι, αντιδήμαρχος για τη δημόσια ασφάλεια, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκέφτονται να απαγορεύσουν την πώληση φαγητού σε πακέτο μετά τα μεσάνυχτα στις δημοφιλείς και πολυσύχναστες περιοχές της πόλης προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα και να επικρατεί ησυχία. Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι της αυτοδιοίκησης, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τους εξωτερικούς χώρους τους από τις 00:30 τα μεσάνυχτα τις καθημερινές και από τη 01:30 τα ξημερώματα τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με τον Guardian, αν η πρόταση εγκριθεί, οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ από τον επόμενο μήνα έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Ανάμεσα στην τεράστια γκάμα φαγητών που δεν θα μπορεί κάποιος να πάρει πακέτο βρίσκεται και η πίτσα. Παρόλα αυτά ένα γλύκισμα στον κατάλογο των “απαγορευμένων” είναι εκείνο που προκαλεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις: το παγωτό. Η προοπτική να απαγορευτεί η αγορά του – με τη μορφή πακέτου- τις βραδινές ώρες έχει εξοργίσει τους λάτρεις του. Η βραδινή συνάντηση για παγωτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιταλικής κουλτούρας και αρκετοί θεωρούν υπερβολική την “επίθεση” που δέχεται το αγαπημένο τους γλυκό.

“Συνειδητοποιούν τι κάνουν;”

«Τι κάνει μια μέση ιταλική οικογένεια το καλοκαίρι; Βγαίνουν για βόλτα μετά το δείπνο και παίρνουν παγωτό», δήλωσε στον Observer ο Μάρκο Μπαρμπιέρι, γενικός γραμματέας της Confcommercio, του ιταλικού συλλόγου λιανικής πώλησης, στο Μιλάνο. «Είναι μια κλασική παράδοση και είναι ξεκάθαρο ότι, αν παρέμβεις σε αυτόν τον τύπο πολιτιστικού εθίμου, οι άνθρωποι δεν θα είναι χαρούμενοι».

Ενώ αντιλαμβάνεται τη δύσκολη θέση των κατοίκων που ζουν σε περιοχές με έντονη νυχτερινή ζωή, ο Μπαρμπιέρι δήλωσε ότι η απαγόρευση του φαγητού με τη μορφή πακέτου δεν θα λύσει το πρόβλημα. «Ένας κανονισμός που απαγορεύει στους ανθρώπους να πίνουν ένα μπουκάλι νερό ή να τρώνε παγωτό ή πίτσα ενώ κάνουν βόλτα στην Ντάρσενα δεν θα λύσει τίποτα, καθώς οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κάθονται έξω».

«Νομίζετε ότι ένας 25χρονος θα πάει σπίτι νωρίτερα απλά επειδή δεν μπορεί να πάρει φαγητό σε πακέτο; Τι γίνεται με τους τουρίστες που θέλουν να φάνε παγωτό μετά τα μεσάνυχτα; Η διοίκηση αυτή συνειδητοποιεί τι κάνει;»

Ανοιχτός να συζητήσει το θέμα του παγωτού ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουζέπε Σάλα, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θα ζητούσα από τον Μπαρμπιέρι να έρθει στο γραφείο μου για μερικές ώρες επειδή έχω εκατοντάδες αναφορές από κατοίκους που θέλουν να μπορούν να κοιμηθούν καλύτερα τη νύχτα. Δεν μπορώ να αποφύγω να αντιμετωπίσω αυτό το ζήτημα, δεν είναι ιδιοτροπία αλλά ανάγκη πολλών… δεν αλλάζουμε τους κανόνες του σύμπαντος αλλά επιβάλλουμε πολύ μικρούς περιορισμούς».

Ο αποκλεισμός αναμένεται να εφαρμοστεί σε 12 περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών συνοικιών Brera και Ticinese, καθώς και της Darsena, του Arco della Pace και του Lazzaretto, μαζί με τους πολυσύχναστους δρόμους Corso Como και Corso Garibaldi.

Ο Λίνο Στοπάνι, πρόεδρος της Fipe, ενός συλλόγου για τον κλάδο της φιλοξενίας, δήλωσε στην εφημερίδα Il Messaggero: «Το πρόβλημα της νυχτερινής ζωής υπάρχει, αλλά αυτός ο κανόνας θα δημιουργήσει μόνο ζημιές στις επιχειρήσεις».

Οι κανονισμοί δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη και ο Σάλα δήλωσε ότι είναι ανοιχτός να «συζητήσει» για το θέμα του παγωτού. «Νομίζω ότι θα το διορθώσουμε», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα