Κακοκαιρία σαρώνει την Ευρώπη: Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια – Χάος στις μετακινήσεις

Διαβάζεται σε 4'
Κακοκαιρία στο Μόναχο
Κακοκαιρία στο Μόναχο AP

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά και καθυστερήσεις στις μετακινήσεις.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις και οι πολικές θερμοκρασίες δυσκολεύουν τη ζωή των κατοίκων στην κεντρική Ευρώπη, με την Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία να έχουν έχουν πληγεί περισσότερο.

Στην Γερμανία οι πτήσεις ξεκίνησαν και πάλι από το πρωί της Κυριακής στο αεροδρόμιο του Μονάχου μετά την αναστολή τους χθες, Σάββατο, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που προκάλεσε χάος στη Βαυαρία, ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο αναμένεται να παραμείνει εκτός λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα.

«Οι πτήσεις ξεκίνησαν ξανά από τις 6:00 π.μ τοπική ώρα» παρότι «αναμένονται διακοπές στην εναέρια κυκλοφορία», έγραψε στην ιστοσελίδα του το αεροδρόμιο του Μονάχου, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γερμανία μετά από αυτό της Φρανκφούρτης.

«Συνιστούμε λοιπόν στους ταξιδιώτες που πετούν σήμερα να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία αρκετά νωρίς για την κατάσταση της πτήσης τους πριν πάνε στο αεροδρόμιο», πρόσθεσε.

Η εναέρια κυκλοφορία διεκόπη το Σάββατο λόγω της έντονης χιονόπτωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας από Παρασκευή προς Σάββατο, η οποία παρέλυσε τις συγκοινωνίες στη νότια Γερμανία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαυαρίας και την πρωτεύουσά της, το Μόναχο.

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης ήταν κλειστός όλη την ημέρα και η κυκλοφορία στην κεντρική γραμμή διακόπηκε εντελώς, όπως και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε όλη την περιοχή, οι κάτοικοι που θέλησαν να μετακινηθούν αντιμετώπισαν ακυρώσεις ή καθυστερήσεις τρένων. 

Η υπηρεσία λεωφορείων ξανάρχισε τα δρομολόγια σήμερα το πρωί και αναμένεται να ακολουθήσουν ορισμένες γραμμές τραμ και μετρό, ανακοίνωσε η εταιρεία δημόσιων μεταφορών του Μονάχου.

Ολλανδία: Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν λόγω χιονόπτωσης

Δεκάδες πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, το Σίπχολ, ακυρώθηκαν σήμερα εξαιτίας της χιονόπτωσης η οποία αναμένεται να πλήξει την Ολλανδία αργά το μεσημέρι.

Η ιστοσελίδα του αεροδρομίου κατά τις 12 τοπική ώρα σήμερα ανέφερε ότι σχεδόν 150 εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις είχαν ματαιωθεί.

Η ολλανδική αεροπορική εταιρία KLM, ο βασικός χρήστης του αεροδρομίου, δήλωσε στο ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP ότι ματαίωσε 65 ευρωπαϊκές πτήσεις για το μεσημέρι και το απόγευμα.

Ελβετία – Αυστρία: Καθυστερήσεις στις πτήσεις και προειδοποιήσεις τους για χιονοστιβάδες

Στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης υπήρξαν καθυστερήσεις που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, καθώς η νέα χιονόπτωση οδήγησε τους υπεύθυνους να κηρύξουν συναγερμό για τον κίνδυνο χιονοστιβάδων.

Στη δυτική Αυστρία εκδόθηκαν προειδοποιήσεις τους για χιονοστιβάδες, αφού σε πολλές περιοχές το χιόνι έφτανε έως και τα 50 εκατοστά το βράδυ του Σαββάτου.

Η αυστριακή εταιρεία σιδηροδρόμων ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου διάφορα τμήματα των δρομολογίων της σε όλη τη χώρα έκλεισαν λόγω της κακοκαιρίας.

Τσεχία: Πάνω από 15.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Στην Τσεχία, ο κύριος αυτοκινητόδρομος και ορισμένοι άλλοι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι για ώρες και περισσότερα από 15.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Ο βασικός αυτοκινητόδρομος D1 που συνδέει την πρωτεύουσα Πράγα με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μπρνο ήταν κλειστός για ώρες.

Ορισμένα τρένα υψηλής ταχύτητας και περιφερειακά τρένα χρειάστηκε να σταματήσουν στο νότιο τμήμα της χώρας, καθώς δεν λειτουργούσαν οι συνδέσεις με την γειτονική Αυστρία και τη Γερμανία.

Βρετανία: Έως και -12 βαθμούς η θερμοκρασία

Προβλήματα σημειώνονται στις μετακινήσεις και ο Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι θερμοκρασίες έχουν πέσει κάτω από το μηδέν σε πολλές περιοχές, ενώ το χιόνι φτάνει έως και τα 15 εκατοστά.

Σύμφωνα με το BBC, προειδοποιήσεις για χιόνι και πάγο έχουν εκδοθεί για τη βορειοδυτική Αγγλία, τα νότια και τμήματα της Ουαλίας και της Σκωτίας.  Εν τω μεταξύ, ο υδράργυρος έφτασε τους -12 βαθμούς Κελσίου στη Σκωτία.

Οι αρχές στην Κάμπρια προτρέπουν τον κόσμο να μην ταξιδέψει την Κυριακή, εκτός αν είναι ανάγκη, καθώς στην περιοχή σημειώνεται σφοδρή χιονόπτωση. Δεκάδες σπίτια στην περιοχή είναι επίσης χωρίς ρεύμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα