“Καμπανάκι” ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα: “Να απαγορευτούν για πάντα οι Δοκιμές”

“Καμπανάκι” ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα: “Να απαγορευτούν για πάντα οι Δοκιμές”
Πυρηνικά όπλα (φωτογραφία αρχείου) Getty Images/iStockphoto

"Καλώ όλες τις χώρες να επικυρώσουν τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών" δηλώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες. 13.000 πυρηνικά όπλα είναι αποθηκευμένα σε όλο τον κόσμο.

Μήνυμα για «τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών για πάντα» στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών. Μάλιστα, εξ ονόματος όλων των θυμάτων των πυρηνικών δοκιμών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση σε όλες τις χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη σχετική Συνθήκη να το πράξουν αμέσως, χωρίς όρους.

«Μια νομικά δεσμευτική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών είναι ένα θεμελιώδες βήμα στην προσπάθειά μας για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα. Η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, αν και δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, παραμένει μια ισχυρή απόδειξη της βούλησης της ανθρωπότητας να άρει τη σκιά του πυρηνικού αφανισμού από τον κόσμο μας, μια για πάντα» υπογραμμίζει.

Περαιτέρω, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως από το 1945, περισσότερες από 2.000 πυρηνικές δοκιμές έχουν προκαλέσει τρομακτικό πόνο στους ανθρώπους, έχουν δηλητηριάσει τον αέρα που αναπνέουμε και έχουν καταστρέψει τοπία σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, τονίζει πως φέτος, «αντιμετωπίζουμε μια ανησυχητική αύξηση της παγκόσμιας δυσπιστίας και διαίρεσης», προσθέτοντας: «Σε μια εποχή κατά την οποία σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα είναι αποθηκευμένα σε όλο τον κόσμο – και οι χώρες εργάζονται για να βελτιώσουν την ακρίβεια, την εμβέλεια και την καταστροφική ισχύ τους – αυτή είναι μια συνταγή αφανισμού».

Καταληκτικά, αναφέρει πως στη Διεθνή Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών, «ο κόσμος μιλάει με μία φωνή, για να τερματίσει αυτή την καταστροφική κληρονομιά».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα