Καναδάς: Άδεια για υποβοηθούμενο θάνατο σε 47χρονη με νευρική ανορεξία

Καναδάς: Άδεια για υποβοηθούμενο θάνατο σε 47χρονη με νευρική ανορεξία
Sad woman with anorexia laying on the sofa in distraught. iStock/Getty Images

Ο υποβοηθούμενος θάνατος θα επιτραπεί σύντομα σε μια 47χρονη στον Καναδά που πάσχει από νευρική ανορεξία. Τι θα προβλέπει η νέα νομική παρέμβαση.

Η 47χρονη Lisa Pauli από τον Κάναδα πάσχει από νευρική ανορεξία και επιθυμεί τον θάνατό της.

Από την ηλικία των 8 ετών ξεκίνησε να θεωρεί η εικόνα του σώματός της δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που “έπρεπε” να είναι. Σήμερα, η Pauli ζυγίζει λίγο παραπάνω από 41 κιλά, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να ζήσει μέρες χωρίς να φάει στέρεα τροφή. Είναι τόσο αδύναμη που, για να μεταφέρει τα ψώνια της στο σπίτι, κάνει συχνά διαλειμμάτα, με στάσεις στο δρόμο.

“Κάθε μέρα είναι μια κόλαση. Είμαι τόσο κουρασμένη. Τελείωσα. Έχω δοκιμάσει τα πάντα. Νιώθω σαν να έχω ζήσει τη ζωή μου”, ανέφερε.

Προς το παρόν, η 47χρονη δεν μπορεί νόμιμα να προβεί σε υποβοηθούμενο θάνατο.

Ο Καναδάς νομιμοποίησε αυτήν την πρακτική το 2016, για άτομα με ασθένειες σε τελικό στάδιο και το 2021 για άτομα με ανίατες ασθένειες. Η χώρα επιτρέπει και την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Όμως, μια επέκταση του νόμου, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2024, θα επιτρέπει σε ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα, αν το επιθυμούν, να υποβληθούν σε υποβοηθούμενο θάνατο, σύμφωνα με το Reuters

Η Pauli σκέφεται να προβεί σε αυτήν την πρακτική από τον Απρίλιο του 2021, όταν η ψυχίατρος Justine Dembo έθεσε, για πρώτη φορά, την ιδέα για τον υποβοηθούμενο θάνατο, σε άτομα με ψυχικές ασθένειες.

Τι είναι η νευρική ανορεξία;

Η νευρική ανορεξία είναι μία διατροφική διαταραχή, η οποία οδηγεί το άτομο να έχει εξαιρετικά χαμηλό βάρος σε σύγκριση με αυτό που θα έπρεπε να έχει κανονικά. Τα άτομα με νευρική ανορεξία επιδιώκουν τον έλεγχο του σωματικού τους βάρους, περιορίζοντας σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν, προκειμένου να μην πάρουν κιλά. Πέραν από διατροφική διαταραχή, είναι και ψυχική, οδηγώντας το άτομο που πάσχει από αυτήν να έρχεται αντιμέτωπο με συναισθηματικές προκλήσεις για την μη ρεαλιστική εικόνα του σώματός του και τον φόβο της αύξησης βάρους του. Μπορεί να κυριεύσει τη ζωή του πάσχοντος, σε σημείο να πεθάνει.

Η νευρική ανορεξία, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε ανεξαιρέτως φύλου και ηλικίας, επηρεάζει σε μεγαλύτερα ποσοστά τις έφηβες και τις γυναίκες. Μάλιστα, τα τελευταία 50 χρόνια οι περιπτώσεις της νόσου παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

Αίτια είναι βιολογικοί και ψυχολογικοί πράγοντες. Σε αυτά προστίθενται και περιβαλλοντικοί, με κυριότερους τα media, από τα οποία η εικόνα για το σώμα του ίδιου του ατόμου γίνεται ιδιαίτερα αρνητική, όταν αντικρίσει αδύνατα σώματα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα