Καρφιά Μακρόν σε Πούτιν: ‘Όργανα προπαγάνδας’ τα ρωσικά ΜΜΕ

Καρφιά Μακρόν σε Πούτιν: ‘Όργανα προπαγάνδας’ τα ρωσικά ΜΜΕ
French President Emmanuel Macron, right, and his Russian counterpart Vladimir Putin hold a joint press conference at the Palace of Versailles as they meet for talks before the opening of an exhibition marking 300 years of diplomatic ties between the two countries, in Versailles, near Paris, France, Monday, May 29, 2017. Monday's meeting comes in the wake of the Group of Seven's summit over the weekend where relations with Russia were part of the agenda, making Macron the first Western leader to speak to Putin after the talks. (AP Photo/Francois Mori) AP

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν Πούτιν και Μακρόν μετά την πρώτη τους συνάντηση στις Βερσαλίες, στην οποία αναφέρθηκαν σε όλα τα ζητήματα που απομακρύνουν το Παρίσι από τη Μόσχα το τελευταίο διάστημα

Η πρώτη αναγνωριστική συνάντηση των προθέσεων της Γαλλίας επί προεδρίας Μακρόν έλαβε χώρα στο παλάτι των Βερσαλιών, στο Παρίσι, μεταξύ του Γάλλου πρόεδρου και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν τις διαφωνίες και τις διαφορές τους, έκαναν όμως λόγο για σημαντικά συμφέροντα που θα μπορούσαν να φέρουν κοντά τις δύο χώρες. Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Μακρόν σε δύο ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία και αποκάλεσε “πρακτορεία προπαγάνδας”.

Η ερώτηση αφορούσε στην απόφαση της ομάδας του Γάλλου προέδρου να απαγορεύσει σε εκπροσώπους του Russia Today και του Sputnik να ακολουθήσουν την περιοδεία του κατά την προεκλογική περίοδο. “Το Russia Today και το Sputnik δεν συμπεριφέρονταν ως όργανα του Τύπου, αλλά σαν όργανα επιρροής και προπαγάνδας. Και μάλιστα προπαγάνδας ψεύδους. Εκτίμησα πως δεν είχαν δικαίωμα να βρίσκονται στο αρχήγείο μου” σχολίασε

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς διάλογο

“Κανένα θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί χωρίς διάλογο με τη Ρωσία” δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου και έκανε αναφορά στον Τσάρο της Ρωσίας, Μεγάλο Πέτρο, ο οποίος αποτελεί “το παράδειγμα αυτής της Ρωσίας που θέλει να ανοιχτεί στην Ευρώπη”. Άλλωστε, ο Μακρόν δεν έκρυψε τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, όμως τόνισε πως χωρίς ειλικρινή διάλογο, δεν θα οδηγηθούμε ποτέ σε κάποια πρόοδο.

Αναφορικά με τον πόλεμο στη Συρία, ο Γάλλος πρόεδρος  επανέλαβε την “κόκκινη γραμμή” της Γαλλίας, αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων. Ευχή του είναι να καταστεί εφικτή μια “δημοκρατική μετάβαση, διατηρώντας το συριακό καθεστώς”, αφού όπως σχολίασε στην περιοχή αυτή της ανατολής “αποτυχημένα κράτη αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία”.

Ο Εμανουέλ Μακρόν όμως αναφέρθηκε και στο ουκρανικό ζήτημα, ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει ό, τι είναι δυνατό ώστε να καταλήξουμε σε μια αναφορά του OSCE, Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος έκανε αναφορά και στο θέμα των ομοφυλοφίλων και των διώξεων που υφίσταται η κοινότητα στην Τσετσενία. “Συμφωνήσαμε να παρακολουθήσουμε από κοντά το θέμα. Προσωπικά θα είμαι εξαιρετικά προσεκτικός σχετικά με αυτό το θέμα” σχολίασε και ανέφερε πως πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του να συστήσουν ένα γαλλορωσικό φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών με στόχο τον εποικοδομητικό διάλογο της νεολαίας, των καλλιτεχνών και των επιχειρηματιών.

Μας ενώνουν περισσότερα από όσα μας χωρίζουν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του δήλωσε εντυπωσιασμένος από το μεγαλείο της Γαλλίας, καθώς επισκέπτεται για πρώτη φορά το παλάτι των Βερσαλιών και απάντησε στον ομόλογό του τονίζοντας πως “οι σχέσεις Γαλλίας και Ρωσίας δεν ξεκίνησαν από τον Μεγάλο Πέτρο, αλλά είναι πολύ πιο βαθιές”. Ο Πούτιν εμφανίστηκε πεπεισμένος πως τα κύρια συμφέροντα Γαλλίας και Ρωσίας ξεπερνούν τα σημεία τριβής.

Ο Ρώσος ηγέτης κλήθηκε να απαντήσει και στις φήμες που θέλουν τη Μόσχα να στηρίζει την υποψηφιότητα Λε Πεν στις προεδρικές εκλογές, τους Ρώσους Χάκερ που φέρονται να επενέβησαν στην εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ κάνοντας λόγο για “υποθέσεις”. “Ο Τύπος υπάρχει για να παρουσιάζει όλες τις απόψεις, όχι όμως και στην πολιτική. Δεν μπορούμε να τοποθετούμαστε πάνω σε υποθέσεις” σχολίασε.

Όσο για το θέμα της επίσκεψης Λε Πεν στη Μόσχα, αφού ανέφερε πως η θέση της για την διατήρηση των ταυτοτήτων των λαών της Ευρώπης δεν είναι εντελώς αβάσιμη, υπογράμμισε πως “αν εκείνη το επιθυμεί, δεν βλέπω το λόγο να της απαγορεύσουμε μια τέτοια επίσκεψη. Από την πλευρά του ο Μακρόν ανέφερε πως δεν προτίθεται να σχολιάσει την επίσκεψη, ενώ τόνισε πως ο κυριαρχικός λαός επέλεξε στις εκλογές να μην δώσει την εξουσία στην Μαρίν Λε Πεν.

Εξάλλου, για το θέμα των κυρώσεων κατά της χώρας του σχετικά με την Ουκρανία τόνισε πως δεν “συμβάλουν σε τίποτα” ώστε να λυθεί η κρίση.

“Συζητήσαμε θέματα – κλειδί του σήμερα για την οικονομία, τον πολιτισμό, την ουκρανική κρίση, τις πιθανότητες επίλυσης του ουκρανικού προβλήματος, τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους της Νότιας Κορέας και είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε κοινές λύσεις προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση” ανέφερε ο Πούτιν.

“Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την επιδημία του 21ου αιώνα” σχολίασε και ευχαρίστησε το Γάλλο πρόεδρο για την πρόσκληση επιστρέφοντας στο θέμα του Μεγάλου Πέτρου. “Είναι αλήθεια πως ο Μεγάλος Πέτρος έμεινε αρκετές εβδομάδες στη Γαλλία. Ίσως ο Γάλλος πρόεδρος να μπορεί να επισκεφθεί τη Ρωσία και να περάσει κάποιες εβδομάδες εκεί” σχολίασε.

Τι απαντούν τα ρωσικά ΜΜΕ

Η Γενική Διευθύντρια των Sputnik και Russia Today Μαργαρίτα Σιμονιάν σχολίασε ειρωνικά τις κατηγορίες τις οποίες έκανε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ότι τα εν λόγω ρωσικά μέσα ενημέρωσης χρηματοδοτούνται από το Κρεμλίνο και διαδραμάτισαν ρόλο «οργάνων επηρεασμού και προπαγάνδας» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία.

«Ακολουθώντας την λογική του Μακρόν όλα τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης πρέπει να απαγορευτούν από την Ρωσία», τόνισε σε ανάρτησή της στο Twitte,r η Σιμονιάν.

Το Sputnik απέρριψε τις κατηγορίες, με την Σιμονιάν να τονίζει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα διασποράς ψευδών πληροφοριών από το ρωσικό μέσο ενημέρωσης, που να έχει παρουσιάσει ποτέ η ομάδα του Μακρόν.

Παράλληλα το Κρεμλίνο, δια του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο Sputnik πως «δεν συμφωνεί με αυτό τον ισχυρισμό» του Μακρόν.

APimages

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα