“Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε” λένε τώρα οι Σαουδάραβες

“Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε” λένε τώρα οι Σαουδάραβες
Ο 59χρονος Τζαμάλ Κασόγκι ήταν συνεργάτης επί σειρά ετών της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και επικριτής αποφάσεων της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας AP Images

Υπό το βάρος έντονος πιέσεων και διεθνούς κατακραυγής, Σαουδάραβας υπουργός έκανε για πρώτη φορά επισήμως λόγο για "δολοφονία" του δημοσιογράφου, αποδίδοντάς την ωστόσο σε "μυστική" επιχείρηση.

Μία ακόμη εκδοχή για το θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης επιχειρεί να παρουσιάσει το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, που πλέον βάλλεται πανταχόθεν προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση. Σαουδάρας υπουργός μίλησε για πρώτη φορά επίσημα για “δολοφονία”, την οποία ωστόσο απέδωσε σε “μυστική επιχείρηση” σε μία προσπάθεια να απεμπλακεί από την υπόθεση το όνομα του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Μιλώντας στο Fox News, ο υπουργός Εξωτερικών του βασιλείου, Αντέλ αλ-Τζουμπέρι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η “δολοφονία” του δημοσιογράφου ήταν ένα “τρομερό λάθος”, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμιξη του Σαλμάν στην υπόθεση.

“Είμαστε αποφασισμένοι να διαλευκάνουμε την υπόθεση και να τιμωρήσουμε εκείνους που ευθύνονται για τη δολοφονία”, είπε χαρακτηριστικά.

“Τα άτομα που ευθύνονται για αυτό υπερέβησαν τις αρμοδιότητές τους” συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι “πρόκειται προφανώς για ένα τρόμερο λάθος”, τονίζοντας ότι για το λόγο αυτό προσπάθησαν να συγκαλύψουν τις πράξεις τους.

Απέρριψε όλες τις κατηγορίες για οποιαδήποτε ανάμιξη του πανίσχυρου πρίγκιπα στη δολοφονία, δηλώνοντας ότι ακόμη και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας είχε πλήρη άγνοια για τα γεγονότα, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για “μυστική επιχείρηση”.

Τα τελευταία 24ωρα οι Σαουδάραβες αναδιπλώθηκαν πολλές φορές για την πολύκροτη υπόθεση που απασχολεί την κοινή γνώμη εδώ και τρεις εβδομάδες. Μόλις την Παρασκευή παραδέχθηκαν το θάνατο του δημοσιογράφου, για να ακολουθήσει δήλωση λίγο αργότερα ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα “άγριου καυγά”.

Αντίστοιχες είναι και οι παλινωδίες της Δύσης, που προσπαθούν να κρατήσουν λεπτές ισορροπίες απέναντι στο καθεστώς. Υπό το βαρός των αποκαλύψεων ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες ΗΠΑ, Ευρώπη και διεθνείς οργανισμοί απαίτησαν την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα