Κατά 61% αυξήθηκαν οι θάνατοι λόγω τρομοκρατίας τα τελευταία δυο χρόνια

Κατά 61% αυξήθηκαν οι θάνατοι λόγω τρομοκρατίας τα τελευταία δυο χρόνια

Κατακόρυφα αυξάνονται οι θάνατοι από τις τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με την έκθεση του Global Terrorism Index 2014.

Σύμφωνα, με την έκθεση Global Terrorism Index 2014, διαπιστώνεται η κατακόρυφη αύξηση των θανάτων από την τρομοκρατία ανάμεσα στη χρονική πρερίοδο 2012 και 2013. Το ποσοστό υπολογίζεται να έχει αυξξθεί κατά 61% θέτωντας  ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της δυτικής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, με τις εισβολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, τις επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν και την Υεμένη και τη χρησιμοποίηση τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων ανά τον κόσμο.

Κατά 61% αυξήθηκαν οι θάνατοι λόγω τρομοκρατίας τα τελευταία δυο χρόνια

Φαίνεται, πως ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου απέτυχε να εξαφανίσει ή έστω, να περιορίσει την τρομοκρατία, παρά το ογκώδες ποσό των 4,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανήθηκαν στους πολέμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και σε πολεμικές επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Με βάση τα στοιχεία του Index, ο αριθμός των θανάτων από την τρομοκρατία παγκοσμίως αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 14 χρόνια, από 3.361 το 2000 σε 11.133 το 2012 και 17.958 το 2013.

Η έκθεση, που δημοσιεύεται από το BBC και την εφημερίδα The Guardian, αναφέρει πως οι υποστηρικτές της στρατηγικής που εισήγαγε η κυβέρνηση Μπους μπορούν να παρηγορηθούν από την καταγραφή κάποιας μείωσης από το 2007, που μπορεί να αποδοθεί στις εκτεταμένες επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Η επόμενη φάση αύξησης άρχισε το 2011 ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Συρία, ο οποίος συνδέεται με την Αραβική Άνοιξη και όχι με ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, έκθεση αναφέρει πως η εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να αποδοθεί ευθέως στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και την πολιτική που ακολούθησε η Δύση για τις εισβολές. Η γένεση της οργάνωσης τοποθετείται στο αντάρτικο κατά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και ξεκίνησε από τις τάξεις της αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Κατά 61% αυξήθηκαν οι θάνατοι λόγω τρομοκρατίας τα τελευταία δυο χρόνια

Ακόμη, στην έκθεση γνωστοποιείται πως και οι τέσσερις οργανώσεις που ευθύνονται για το 66% των θανάτων από τρομοκρατικές ενέργειες παγκοσμίως το 2013, το Ισλαμικό Κράτος, η Μπόκο Χαράμ, οι Ταλιμπάν και η Αλ-Κάιντα, χρησιμοποιούν θρησκευτικές ιδεολογίες που βασίζονται σε ακραίες ερμηνείες του ουαχαμπιτικού ισλάμ.

Την ίδια στιγμή επισημαίνεται από εκπροσώπους τηςG lobal Terrorism Index 2014 ότι, "Για την αντιμετώπιση της ανόδου του θρησκευτικού εξτρεμισμού, υπάρχει ανάγκη καλλιέργειας της μετριοπαθούς σουνιτικής θεολογίας από αξιόπιστες δυνάμεις που προέρχονται από τους κόλπους του ισλάμ".

Ενώ, σημειώνεται πως οι τρεις κύριοι παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση της τρομοκρατίας παγκοσμίως είναι η εχθρότητα μεταξύ εθνικών θρησκευτικών και γλωσσικών κοινοτήτων, η ύπαρξη κρατικής βίας, όπως εξωδικαστικές δολοφονίες και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και υψηλά επίπεδα βίας, όπως θάνατοι κατά τη διάρκεια οργανωμένων συρράξεων ή υψηλά επίπεδα εγκληματικής βίας.

Ο Στιβ Κιλέλια, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης (Institute for Economics and Peace) που συνέταξε την έκθεση, δήλωσε την εφημερίδα The Guardian, πως υπάρχει σημαντική και ανησυχητική αύξηση της τρομοκρατίας παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια και ότι, αν και δεν διαθέτει ακόμη στοιχεία για το 2014, "η αίσθηση του είναι ότι θα είναι χειρότερα". "Νομίζω ότι θα δούμε αύξηση".

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network