Καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία ο πρώην πρόεδρος Γιανουκόβιτς

Ο πρώην Ουκρανός πρόεδρος
Ο πρώην Ουκρανός πρόεδρος AP

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών.

Ουκρανικό δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε κάθειρξη 13 ετών με την κατηγορία της "εσχάτης προδοσίας", υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του άνοιξαν το δρόμο για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Γιανουκόβιτς κατέφυγε στη Ρωσία το 2014, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του. Ο διάδοχός του στην προεδρία, Πέτρο Ποροσένκο, υιοθέτησε φιλοδυτική πολιτική, ανατρέποντας τη φιλορωσική πολιτική που ακολουθούσε ο Γιανουκόβιτς.

"Με τις σκόπιμα παράνομες ενέργειές του, ο Γιανουκόβιτς διέπραξε έγκλημα εναντίον των θεμελίων της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας", είπε ο δικαστής Βλαντισλάβ Ντεβιάτκο.

Σύμφωνα με την ουκρανική δικαιοσύνη, ο πρώην πρόεδρος είχε στείλει μια επιστολή στον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, με ημερομηνία 1η Μαρτίου 2014, ζητώντας του να χρησιμοποιήσει το ρωσικό στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις για να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα του. Τον Μάρτιο του 2014 η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.

Ο Γιανουκόβιτς είχε καθαιρεθεί από τις 22 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, μετά τις πολύμηνες, φιλοευρωπαϊκές κινητοποιήσεις της πλατείας Μαϊντάν, που καταπνίγηκαν στο αίμα. Ο Γιανουκόβιτς κρίθηκε επίσης ένοχος για "συνέργεια στη διεξαγωγή επιθετικού πολέμου" εναντίον της Ουκρανίας.

Ο συνήγορος του Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε αμέσως ότι ο πελάτης του, που δεν παρέστη στο δικαστήριο, σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουκρανία, Ρωσία
SHARE:

24Media Network