Κυβέρνηση Ραχόι: ‘Δεν θέλαμε τη βία, αναγκαστήκαμε’

Κυβέρνηση Ραχόι: ‘Δεν θέλαμε τη βία, αναγκαστήκαμε’
Spanish riot police swings a club against would-be voters near a school assigned to be a polling station by the Catalan government in Barcelona, Spain, Sunday, Oct. 1, 2017. Spanish riot police have forcefully removed a few hundred would-be voters from several polling stations in Barcelona. (AP Photo/Manu Fernandez) AP Photo/Manu Fernandez

Απάντηση για την πρωτοφανή βία των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι στους ψηφοφόρους του δημοψηφίσματος στην Καταλονία επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση Ραχόι, καθώς οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.

“Δεν θέλαμε, αναγκαστήκαμε”, ήταν η απάντηση εκπροσώπου της κυβέρνησης στην Μαδρίτη, για την ωμή βία που χρησιμοποίησε η αστυνομία έναντι των Καταλανών ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε μάλιστα της στάσης της αστυνομίας, αναφέροντας ότι το δημοψήφισμα, το οποίο αποκάλεσε φάρσα, είχε απαγορευθεί και έπρεπε να αποτραπεί η διεξαγωγή του.

Όλοι οι αξιωματούχοι της ισπανικής κυβέρνησης στήριξαν τις αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας λόγο για ‘επαγγελματική στάση’, ενώ δεν παρέλειψαν να αφήσουν αιχμές και για τη στάση των Καταλανών ψηφοφόρων, με υπόνοιες ακόμη και για “προβοκάτσιες” εκ μέρους τους, προκειμένου να προκαλέσουν την αστυνομία.

H Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι: “η ολική ανευθυνότητα της κυβέρνησης της Καταλονίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον επαγγελματισμό των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Με αποφασιστικότητα και αναλογικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αποδιοργάνωση των σχεδίων της Ζενεραλιτάτ,” τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο περιέγραψε την αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας ως “ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική,” αναρτώντας ένα βίντεο με αστυνομικό που βοηθούσε έναν πατέρα και το παιδί του, στην περιοχή της Καταλονίας.



Ο Ισπανός υπουργός, όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, χαρακτήρισε τον πρόεδρο της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, ως τον μοναδικό υπεύθυνο για ότι συνέβη, αλλά και είναι ενδεχόμενο να συμβεί στην Καταλονία.

Φωτό: AP Photo/Manu Fernandez

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα