Καταλονία: Επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας και επεισόδια σε εκλογικά κέντρα

Καταλονία: Επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας και επεισόδια σε εκλογικά κέντρα

Εντολή για επέμβαση των αστυνομικών στα εκλογικά κέντρα δόθηκε από την ισπανική κυβέρνηση, καθώς λίγο νωρίτερα η καταλανική αστυνομία αποχωρούσε ειρηνικά, από τα σημεία όπου είχαν στηθεί κάλπες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Επίδειξη δύναμης από τον Ραχόι, στην Τζιρόνε, όπου αναμένεται να ψηφίσει ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης

Της απεσταλμένης στη Βαρκελώνη Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Οι πρώτες επιθέσεις της ισπανικής αστυνομίας στα εκλογικά κέντρα ξεκίνησαν πριν λίγη ώρα από το σχολείο  στη Ramon Llull, όπου ομάδας της αντιτρομοκρατικής αντιπαρατέθηκε με το συγκεντρωμένο πλήθος. Παρακολουθώντας η Μαδρίτη την καταλανική αστυνομία να αποχωρεί από τα εκλογικά κέντρα, αποφάσισε να δράσει.

Πολίτες τραγουδούν στις ισπανικές αστυνομικές δυνάμεις στην Τζιρόνα, όπου ο Καταλανός πρόεδρος αναμένεται να ψηφίσει, “Φύγετε”.

Μπορεί το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας να διέταξε την αστυνομία να εκκενώσει τα  εκλογικά τμήματα από τις 6.00  τα ξημερώματα για να αποτραπεί η διεξαγωγή του,ωστόσο η καταλανική αστυνομία  Mossos d’Esquarda που εμφανίστηκε αποχώρησε ειρηνικά, αγνοώντας τη δικαστική εντολή.

Το πλήθος που βρίσκεται συγκεντρωμένο στα σχολεία από τις 5 τα ξημερώματα και ολοένα μεγαλώνει, σχεδόν καταλαμβάνοντας ακόμη και το δρόμο, χειροκροτούν και επευφημούν  τους αστυνομικούς.

Ένα μόνο περιστατικό παρέμβασης της καταλανικής αστυνομίας έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί, σε  νοσοκομείο-εκλογικό τμήμα, όπου κατάσχεσε δυο εκλογικές κάλπες.  Την τελευταία βδομάδα, να σημειώσουμε,  9 εκατομμύρια ψηφοδέλτια και 1,5 εκατομμύριο φάκελοι κατασχέθηκαν από την ισπανική αστυνομία.

Η εικόνα από χτες  επικρατεί είναι πώς η  υπεράσπιση του δημοψηφίσματος πέρασε στα χέρια των πολιτών, οι οποίοι  διανυκτέρευσαν στα εκλογικά τμήματα και σήμερα έχουν φτιάξει μια ανθρώπινη αλυσίδα που προστατεύει τα εκλογικά κέντρα. Στο πλευρό τους βρίσκονται και  πυροσβέστες από τη χώρα των Βάσκων, που φτάσαν στην Βαρκελώνη για να βοηθήσουν εθελοντικά στην προστασία των σχολείων τους 400 καταλανούς συναδέλφους τους.

 

Στο μεταξύ, περιμένοντας τις αντιδράσεις της Μαδρίτης ,o εκπρόσωπος της  καταλανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα πως όσοι πολίτες βρίσκουν το εκλογικό τους κέντρο κλειστό  μπορούν να  ψηφίζουν οπουδήποτε  ακόμη και χωρίς φάκελο μετά τις ελλείψεις που υπάρχουν από τις κατασχέσεις της ισπανική αστυνομίας  “Η μυστικότητα είναι εξασφαλισμένη εφόσον οι κάλπες δεν είναι διαφανείς», τόνισε.

Η ισπανική αστυνομία δεν έχει κάνει την εμφάνισή της μέχρι αυτή την ώρα. Την εμφάνισή τους από χτες βράδυ έχουν κάνει όμως  ομάδες ισπανών  φασιστών, οι  οποίοι προς ώρας δεν δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα