Κατάρριψη αμερικανικού κατασκοπευτικού από το Ιράν

Κατάρριψη αμερικανικού κατασκοπευτικού από το Ιράν

Ο στρατός του Ιράν ισχυρίζεται ότι κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Αμφισβητούν κάτι τέτοιο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός του Ιράν Al-Alam μετέδωσε την Κυριακή, επικαλούμενος ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ότι ο στρατός του Ιράν κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος τύπου RQ-170 Sentinel.

Ο τηλεοπτικός σταθμός δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε και πώς έγινε το συμβάν αλλά είπε πως το αεροσκάφος "δεν έπαθε σοβαρή ζημιά" και είναι σε καλή σχετικά κατάσταση.

Ωστόσο σύμφωνα με το  ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν Fars news, η κατάρριψη έγινε μέσω εικονικής επίθεσης καθώς κατάφερνα και πήραν τον έλεγχο στη μονάδα κυβερνοπολέμου του Ιράν. Κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, ενώ δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο εκ μέρους των ΗΠΑ για το συμβάν.

Στρατιωτική πηγή του Ιράν, απείλησε με αντίποινα "ακόμα και εκτός συνόρων" για την παραβίαση του εναέριου χώρου του.

'Η απάντηση του στρατού του Ιράν στην παραβίαση του εναέριου χώρου μας από το αμερικανικό κατασκοπευτικό, δεν θα περιορίζεται πλέον στα σύνορα του Ιράν" δήλωσε η στρατιωτική πηγή στο σταθμό Al Alam.

Ωστόσο, από την πλευρά τους οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αμφισβητούν κάτι τέτοιο και υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη έως αυτή τη στιγμή ότι κατερρίφθη το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που συνετρίβη στο Ιράν.

Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής στη Ασφάλεια (ISAF) ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό στο οποίο αναφέρονται οι Ιρανοί ενδέχεται να είναι αμερικανικό μη οπλισμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος που εκτελούσε αποστολή στο δυτικό Αφγανιστάν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Οι χειριστές έχασαν τον έλεγχο του αεροσκάφους και εργάζονταν για να διακριβώσουν την κατάστασή του, επισημαίνει η ISAF.

SHARE:

24Media Network