Κατασκοπευτικό “θρίλερ” στις ΗΠΑ: Τι είναι και γιατί εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται τα μπαλόνια

Κατασκοπευτικό “θρίλερ” στις ΗΠΑ: Τι είναι και γιατί εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται τα μπαλόνια
Κατασκοπευτικό μπαλόνι (φωτογραφία αρχείου) CAPTION/TWITTER

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως παρακολουθεί κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ. Τι είναι τα κατασκοπευτικά μπαλόνια και γιατί προτιμώνται από τους δορυφόρους.

Συναγερμός έχει σημάνει, τις τελευταίες ώρες, στο αμερικανικό Πεντάγωνο καθώς εντοπίστηκε κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι να πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το συμβάν, που φέρνει φέρνει στη μνήμη κινηματογραφικές ταινίες κατασκοπείας, ανακοινώθηκε λίγα 24ωρα προτού ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ταξιδέψει στην Κίνα.

Κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Πεντάγωνο εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το μπαλόνι. Ωστόσο, δεν προκρίθηκε η κατάρριψη λόγω του δυνητικού κινδύνου για ανθρώπους στο έδαφος από τα συντρίμμια, εξήγησε ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. “Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για το γεγονός πως το μπαλόνι ανήκει στην Κίνα” διευκρίνισε.

“Λαμβάνουμε μέτρα για να προστατευθούμε από τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών»” συνέχισε, επιμένοντας πως είναι μάλλον “περιορισμένη” η “προστιθέμενη αξία” ως προς τη συλλογή πληροφοριών από το μπαλόνι “αρκετά μεγάλων διαστάσεων”.

Σύμφωνα με τον ίδιο “το μπαλόνι έχει σκοπό τη συλλογή πληροφοριών και η τρέχουσα πορεία του το οδηγεί πάνω από ευαίσθητες τοποθεσίες”, ιδίως αεροπορικές βάσεις και σιλό πυρηνικών πυραύλων.

Αντιδρώντας, οι Αρχές της Κίνας επεσήμαναν ότι “ελέγχουν” τις αμερικανικές πληροφορίες και ζήτησαν “να μην μεγαλοποιούνται τα πράγματα”. “Διεξάγεται έλεγχος” δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.

“Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα γεγονότα, οι εικασίες και οι υπερβολές δεν βοηθούν στη σωστή επίλυση του ζητήματος” πρόσθεσε.

Κατασκοπευτικό μπαλόνι (φωτογραφία αρχείου) CAPTION/TWITTER

Τι είναι τα κατασκοπευτικά μπαλόνια

Σύμφωνα με τον Guardian, το κατασκοπευτικό μπαλόνι αποτελεί κομμάτι κατασκοπευτικού εξοπλισμού, για παράδειγμα μια κάμερα που τοποθετείται κάτω από ένα μπαλόνι το οποίο πετά πάνω από μια συγκεκριμένη περιοχή, με τη βοήθεια του ανέμου. Ο εξοπλισμός μπορεί να περιλαμβάνει ραντάρ και να λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Τα εν λόγω μπαλόνια πετούν συνήθως σε ύψος 24.000 μέτρων – 37.000 μέτρων, πολύ πιο πάνω από εκεί που διεξάγεται η εναέρια κυκλοφορία – τα αεροπλάνα δεν πετούν σχεδόν ποτέ ψηλότερα από 12.000 μέτρα.

Γιατί χρησιμοποιούνται κατασκοπευτικά μπαλόνια αντί για δορυφόρους;

“Τις τελευταίες δεκαετίες, η χρήση δορυφόρων ήταν συνήθης πρακτική” λέει ο John Blaxland, καθηγητής διεθνούς ασφάλειας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Αλλά τώρα που εφευρίσκονται λέιζερ ή άλλους είδους όπλα για τη στόχευση δορυφόρων, το ενδιαφέρον για τα μπαλόνια αναζωπυρώνεται. Δεν προσφέρουν το ίδιο επίπεδο διαρκούς παρακολούθησης με τους δορυφόρους, αλλά είναι ευκολότερο να ανακτηθούν και πολύ πιο συμφέρουσα οικονομικά η εκτόξευσή τους. Για να στείλετε έναν δορυφόρο στο διάστημα, απαιτείται ένας διαστημικός εκτοξευτής – ένα κομμάτι εξοπλισμού που συνήθως κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Τα μπαλόνια μπορούν, επίσης, να σαρώσουν μεγαλύτερη περιοχή από χαμηλότερο ύψος και να παραμείνουν περισσότερο χρόνο πάνω από μια περιοχή, επειδή κινούνται πιο αργά από τους δορυφόρους.

Πότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά;

Τα κατασκοπευτικά μπαλόνια χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1860, κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, όταν άνδρες με αερόστατα θερμού αέρα και κιάλια προσπαθούσαν να συλλέξουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες των συνομοσπονδιακών κρατών που βρίσκονταν πιο μακριά.

Οι ΗΠΑ επανέφεραν την πρακτική αυτή τα τελευταία χρόνια, αλλά είχαν την τάση να χρησιμοποιούν αερόστατα μόνο σε αμερικανικό έδαφος. “Πάνω από την επικράτεια άποιου άλλου, απαιτείται να ζητήσεις άδεια” λέει ο Blaxland. “Διαφορετικά, αν πρόκειται να το κάνεις [χωρίς άδεια], τότε να περιμένεις ότι δεν θα τύχει καλής υποδοχής”.

Το ίδιο το Πεντάγωνο ανέφερε στη σύντομη ανακοίνωσή του την Παρασκευή ότι “τέτοιου είδους δραστηριότητες έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια”.

Ο Κρεγκ Σίνγκλετον, ειδικός σε θέματα Κίνας, του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών, δήλωσε στο Reuters ότι τέτοια αερόστατα είχαν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και αποτελούσαν μια μέθοδο συλλογής πληροφοριών χαμηλού κόστους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα