Βενετία: Η μεγαλύτερη πλημμύρα τα τελευταία 50 χρόνια - Πληροφορίες για δύο νεκρούς

Πλημμυρισμένη Βενετία
Πλημμυρισμένη Βενετία AP

Πλημμύρισε η ιστορική βασιλική του Αγίου Μάρκου και πολλά σοκάκια και πλατείες βυθίστηκαν. Η δεύτερη μεγαλύτερη πλημμύρα συνέβαλε στο να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση καταστροφής.

Η Βενετία επλήγη χθες από την δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η ιστορική βασιλική του Αγίου Μάρκου και να βυθιστούν στο νερό πολλές από τις πλατείες και τα σοκάκια της.

Ο δήμαρχός της Λουίτζι Μπρουνιάρο ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Βενετία σε κατάσταση καταστροφής και προειδοποίησε για σοβαρές ζημιές στην πόλη.

ADVERTISING
Η δεύτερη μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της Βενετίας
Η δεύτερη μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της Βενετίας AP

Αξιωματούχοι της πόλης ανακοίνωσαν ότι χθες στις 10.50 μμ η πλημμυρίδα έφθασε τα 187 εκατοστά, λίγο λιγότερα από το ρεκόρ των 194 εκατοστών που είχε καταγραφεί το 1966.

"Η κατάσταση είναι δραματική. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μας βοηθήσει. Το κόστος θα είναι υψηλό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής", έγραψε ο Μπρουνιάρο στο Twitter.

Σύμφωνα με τον Guardian, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο ένας έπαθε ηλεκτροπληξία στο σπίτι του την ώρα που πήγε να χρησιμοποιήσει μία ηλεκτρική αντλία νερού , ενώ νεκρός βρέθηκε ένας ακόμη άνδρας του στο σπίτι του, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες.

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου βυθίστηκε κάτω από το νερό που ξεπερνούσε το ένα μέτρο, ενώ η παρακείμενη βασιλική του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε για έκτη φορά μέσα σε 1.200 χρόνια.

Πλημμύρισε η βασιλική του Αγίου Μάρκου
Πλημμύρισε η βασιλική του Αγίου Μάρκου AP
Η δεύτερη μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της Βενετίας
Η δεύτερη μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της Βενετίας AP

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες πλημμύρες έχουν σημειωθεί την τελευταία 20ετία, η πιο πρόσφατη τον Οκτώβριο του 2018. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφές εντός του ναού. Το 2018, οι διαχειριστές της είχαν ανακοινώσει ότι η βασιλική είχε υποστεί φθορά 20 ετών μέσα σε μόλις μια ημέρα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν νερό με ροή ποταμού να πλημμυρίζει μια από τις βασικές διελεύσεις της Βενετίας, ενώ ένα άλλο δείχνει μεγάλα κύματα να χτυπούν τα πλοιάρια που είναι δεμένα κατά μήκος του Παλατιού των Δόγηδων και να σκάνε στα πεζοδρόμια.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της Βενετίας
Η δεύτερη μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της Βενετίας AP
Εικόνες από την πλημμυρισμένη Βενετία
Εικόνες από την πλημμυρισμένη Βενετία AP

"Μια υψηλή πλημμυρίδα 187 εκατοστών θα αφήσει μια ανεξίτηλη πληγή", είπε ο Μπρουνιάρο.

Κύμα κακοκαιρίας, με σφοδρές βροχοπτώσεις, πλήττει εκτός από τη Βενετία, πολλές άλλες περιοχές της Ιταλίας όπως η Σικελία, η Καλαβρία και η Βασιλικάτα (νότια).

Η σοβαρότερη κατάσταση καταγράφεται στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα χθες να κλείσουν σχολεία σε πολλές πόλεις όπως τον Τάραντα, το Μπρίντεζι, τη Λέτσε (στην Πούλια), το Ποτσάλο και το Νότο (στη Σικελία) και τη Ματέρα (στη Βασιλικάτα), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της Βενετίας
Η δεύτερη μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της Βενετίας AP

Τη Ματέρα, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019, σάρωσε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ένας ανεμοστρόβιλος, ο οποίος ξερίζωσε δέντρα, έριξε κολώνες φωτισμού και κατέστρεψε στέγες και κτίρια, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει και τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βενετία, Κακοκαιρία, Ιταλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η κακοκαιρία Βικτώρια χτύπησε και την Κεφαλονιά: Ένα "βουνό" πέρασε από το χωριό

Σαρώνει η κακοκαιρία: Θυελλώδεις άνεμοι, καταιγίδες και προβλήματα σε όλη τη χώρα

Μποτιλιάρισμα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας εξαιτίας νταλίκας που έχει διπλώσει

Βικτώρια: Ζημιές στην Κρήτη από την κακοκαιρία. "Κόπηκε" στα δύο ο ποταμός Κερίτης

SHARE:

24Media Network