Κατηγορίες σε βάρος πρώην υπαλλήλου της PricewaterhouseCoopers για το σκάνδαλο Luxleaks

Meeting between the Greek Prime Minister Antonis Samaras and the upcoming president of the European Commission Jean-Claude Juncker /
Meeting between the Greek Prime Minister Antonis Samaras and the upcoming president of the European Commission Jean-Claude Juncker / SOOC

Νέο επεισόδιο στο σκάνδαλο LuxLeaks. Με ποιες κατηγορίες βαρύνεται πρώην υπάλληλος της ελεγκτικής εταιρείας

Δικαστής στο Λουξεμβούργο απήγγειλε κατηγορίες για κλοπή και διαρροή επιχειρηματικών μυστικών εις βάρος ενός πρώην υπαλλήλου της ελεγκτικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τη διαρροή εγγράφων σχετικών με τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες, ανακοίνωσε το γραφείο της εισαγγελίας του Λουξεμβούργου.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι στο πρόσωπο αυτό, που δεν κατονομάζεται, απαγγέλθηκαν την Παρασκευή και κατηγορίες για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου και παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Ο κατηγορούμενος θεωρείται ύποπτος για την κλοπή χιλιάδων σελίδων εγγράφων που αφορούσαν τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες, τις οποίες διοχέτευσε σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

Επίσης του απαγγέλθηκε κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος, αλλά το γραφείο του εισαγγελέα δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Το παράρτημα της PricewaterhouseCoopers (PwC) στο Λουξεμβούργο δεν ήταν διαθέσιμο να σχολιάσει.

Οι εισαγγελείς στο Λουξεμβούργο ξεκίνησαν έρευνα για το σκάνδαλο που έγινε γνωστό ως Luxleaks έπειτα από σχετική καταγγελία που κατέθεσε η PWC του Λουξεμβούργου τον Ιούνιο του 2012.

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, η ICIJ, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι περισσότερες από 300 πολυεθνικές εταιρείες--μεταξύ των οποίων η Pepsi, η ΙΚΕΑ και η FedEx-- έχουν εξασφαλίσει μυστικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο, επιτρέποντας σε πολλές από αυτές να μειώσουν τις συνολικές φορολογικές τους υποχρεώσεις, διατηρώντας παράλληλα μικρή παρουσία στο μικροσκοπικό δουκάτο της Κεντρικής Ευρώπης.

Η Σύμπραξη επικαλέστηκε έγγραφα, πολλά εκ των οποίων αφορούσαν πελάτες του παραρτήματος της PwC στο Λουξεμβούργο.

Αυτές οι εταιρείες εμφανίζονται να έχουν διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από το Λουξεμβούργο και να έχουν εξοικονομήσει δισ. ευρώ σε φόρους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε σχεδόν 28.000 σελίδες απόρρητων εγγράφων από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων και μία ομάδα περισσοτέρων των 80 δημοσιογράφων από 26 χώρες.

Μία άλλη έκθεση της ICIJ αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η Walt Disney, η Koch Industries και άλλες εταιρείες προέβησαν σε τέτοιου τύπου συμφωνίες με το Λουξεμβούργο προκειμένου να γλιτώσουν εκατομμύρια σε φόρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο "φανταστικός" κύριος Γιούνκερ

Λουξεμβούργο: Δίωξη για τη διαρροή χιλιάδων σελίδων φορολογικών συμφωνιών

SHARE:

24Media Network