Με πάνω από 40.000 θύματα, ο Τσαβούσογλου σκέφτεται τα… F16 – Το αίτημα στον Μπλίνκεν

Με πάνω από 40.000 θύματα, ο Τσαβούσογλου σκέφτεται τα… F16 – Το αίτημα στον Μπλίνκεν
AP Photo/Burhan Ozbilici

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα στηρίξει την Τουρκία μετά τον σεισμό, με τον ομόλογό του στην Άγκυρα από την άλλη να ζητά και το "πράσινο" φως για τα μαχητικά αεροσκάφη.

Τη στιγμή που ο λαός της Τουρκίας θρηνεί, με δεκάδες χιλιάδες θύματα, πάνω από 100.000 τραυματίες και μία ατελείωτη λίστα ανθρώπων που έμειναν χωρίς στέγη, με τις έρευνες να έχουν σταματήσει και τον αριθμό των αγνοουμένων να παραμένει άγνωστος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξακολουθεί να “αγχώνεται” για τα F16.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Άντονι Μπλίνκεν που επισκέφτηκε την Τουρκία για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας επανέφερε ένα θέμα που, μπορεί να είναι “καυτή” πατάτα για την Ουάσινγκτον και συνάμα να “καίει” εδώ και καιρό την κυβέρνηση Ερντογάν, σίγουρα όμως είναι ανεπίκαιρο, δύο μόλις εβδομάδες μετά από τη χειρότερη τραγωδία που έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.

Στη “χείρα βοηθείας” των ΗΠΑ προς τη χώρα, την οποία εξήγγειλε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στη σκιά του καταστροφικού σεισμού, ο Τσαβούσογλου θέλησε να συμπεριλάβει και τα F16, το οποίο φαίνεται πως δεν βγαίνει από το μυαλό των Τούρκων αξιωματούχων ακόμη και σε μέρες εθνικού πένθους.

Ενώ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει την Τουρκία “για όσο χρειαστεί” μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, προσθέτοντας μάλιστα πως η “ξεκάθαρη φωνή” της Τουρκίας υπέρ της κυριαρχίας της Ουκρανίας ήταν κρίσιμης σημασίας, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε και ένα δικό του συμπληρωματικό αίτημα.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η χώρα του αναμένει να λάβει τη στήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ύψους 20 δισεκ. δολαρίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16,.

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης ότι συζήτησε το θέμα των F-16 με τον Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό η Άγκυρα να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 με όρους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το θέμα μπορεί να διευθετηθεί, αν η αμερικανική κυβέρνηση τηρήσει μια αποφασιστική στάση.

Να σημειωθεί πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είχε νωρίτερα σημειώσει: “Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, αλλά έχουν μια σχέση που έχει αντέξει στις προκλήσεις”.

Υπενθυμίζεται πως ο Άντονι Μπλίνκεν, μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, αναμένεται και στη χώρα μας, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητοστάκη, όσο και με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα