Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Κατ' αρχήν συμφωνία για μια επιχείρηση της ΕΕ

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Κατ' αρχήν συμφωνία για μια επιχείρηση της ΕΕ

Τι συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν απόψε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την πραγματοποίηση μιας στρατιωτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα στοχεύει στη στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων Γαλλίας και Αφρικής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές.

Σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι, υπεύθυνοι για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, ενέκριναν το σχέδιο που παρουσίασε η διπλωματική υπηρεσία της Ένωσης, όπως ακριβώς δήλωσε ότι επιθυμεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στη ευρωπαϊκή Σύνοδο της 20ης Δεκεμβρίου.

«Τα κράτη μέλη συμφώνησαν στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της ασφάλειας και στις προσπάθειες των Αφρικανών συμμάχων της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, συντονισμένη πλήρως με την Αφρικανική Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάθριν Άστον.

Οι συζητήσεις για το σχεδιασμό αυτής της «πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης» θα συνεχιστούν την προσεχή εβδομάδα, πριν τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την προτίμησή τους στο σενάριο που προβλέπει την ανάπτυξη ευρωπαίων στρατιωτών στο Μπαγκουί, όπου θα μπορούσαν να παρέχουν κάλυψη στις περιπολίες ή να δημιουργήσουν μια «περίμετρο ασφαλείας» στην ευαίσθητη ζώνη του αεροδρομίου, κοντά στην οποία έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος καταυλισμός εκτοπισμένων, εξήγησε ένας διπλωμάτης.

Η άλλη επιλογή που παρουσιάστηκε από τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν «η εγγύηση της ασφάλειας» στο στρατηγικής σημασίας οδικό άξονα που ενώνει το Μπαγκουί με το Καμερούν.

Οι εθελόντριες χώρες θα ανακοινώσουν πόσους στρατιώτες είναι έτοιμες να αποστείλουν στο Μπαγκουί «σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα» μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Για τους ειδικούς της Ε.Ε, θα ήταν απαραίτητη η ανάπτυξη μιας ομάδας ισοδύναμης με ένα τάγμα, δηλαδή 600 ανδρών, εφοδιασμένης με επαρκή οπλισμό, περιλαμβανομένων των ελικοπτέρων, των μέσων επικοινωνίας και της ιατρικής φροντίδας.

Μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στη γαλλική επιχείρηση, χωρίς ωστόσο να προβούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις πέραν μιας υλικοτεχνικής υποστήριξης εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας.

Το Βέλγιο γνωστοποίησε ότι θα διαθέσει ένα αεροπλάνο C-130 Hercules για τη μεταφορά στρατιωτικών και εφοδίων για να συνδράμει στη επιχείρηση του γαλλικού στρατού που φέρει την κωδική ονομασία Sangaris από τις 20 Ιανουαρίου.

Η κατάσταση στου Μπαγκουί ήταν σήμερα «τεταμένη αλλά ελεγχόμενη» όπως περιέγραψε γαλλική στρατιωτική πηγή, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου Μισέλ Τζοτόντια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Άρματα έξω από το αεροδρόμιο - Σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Φονικά πυρά εναντίον εκκλησίας

Γάλλοι στρατιώτες νεκροί σε συγκρούσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

SHARE:

24Media Network