Κέρι: Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τον συριακό λαό, παρά τη διακοπή της συνεργασίας με τη Ρωσία

Κέρι: Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τον συριακό λαό, παρά τη διακοπή της συνεργασίας με τη Ρωσία

Ψυχραίνουν κι άλλο οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να δηλώει ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη Συρία. Οι ισχυροί δεσμοί Βρετανίας-ΕΕ είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν "εγκαταλείψει" τη Συρία και δεν έχουν σταματήσει να επιδιώκουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη χώρα αυτή την οποία έχει ρημάξει ο πόλεμος, παρά την αναστολή της συνεργασίας τους με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

"Δεν θα εγκαταλείψουμε τον συριακό λαό, δεν εγκαταλείπουμε την αναζήτηση της ειρήνης, δεν θα εγκαταλείψουμε το πολυμερές πεδίο, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε να προχωρήσουμε για να θέσουμε τέρμα σε αυτό τον πόλεμο", δήλωσε ο Τζον Κέρι σε ομιλία του για τις διατλαντικές σχέσεις σε μια δεξαμενή σκέψης στις Βρυξέλλες.

Ο Κέρι κάλεσε επίσης τη Βρετανία να διατηρήσει τους πιο στενούς δεσμούς που είναι δυνατό να έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς θα διαπραγματεύεται μαζί της, λέγοντας πως η ενότητα της Ευρώπης είναι πρωταρχικής σημασίας για τις διατλαντικές σχέσεις.

Ο Κέρι έπλεξε το εγκώμιο της ΕΕ, παρά την άνοδο των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων και την ψήφο της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την Ένωση. Είπε ότι δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές απομονωτισμού.

"Χρειαζόμαστε την ισχυρότερη δυνατή ΕΕ, την ισχυρότερη δυνατή Βρετανία και μια σε μια μεγάλο βαθμό ολοκληρωμένη, συνεργατική σχέση μεταξύ τους", είπε ο Κέρι.

"Δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρήσουμε δεδομένο το καλό που επιτεύχθηκε από την ενότητα της Ευρώπης", είπε και πρόσθεσε πως "κάποιοι το κάνουν αυτό υπερβολικά γρήγορα".

Αν και είπε ότι η Δύση πρέπει να προχωρήσει μπροστά μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, αναρωτήθηκε: "ποιος θα μπορούσε πραγματικά να επιχειρηματολογήσει ότι οποιοδήποτε έθνος, λειτουργώντας στο κενό, θα είναι με κάποιο τρόπο πιο αποδοτικό και πιο αποτελεσματικό;"

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
SHARE: