Kim Yo-jong: Η μυστηριώδης αδερφή του Κιμ που φλερτάρει με την εξουσία

Kim Yo-jong: Η μυστηριώδης αδερφή του Κιμ που φλερτάρει με την εξουσία
Kim Yo-jong AP

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Kim Jong Un έγινε στις 11 Απριλίου, όπου προήδρευσε μιας συνεδρίασης του κυβερνώντος κόμματος. Η αδερφή του, ήταν πάντοτε στο πλευρό του.

Με την τελευταία δημόσια εμφάνιση του Kim Jong Un να είναι στις 11 Απριλίου, οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του δίνουν και παίρνουν.

Το Σάββατο, το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του θέματος μετέδωσε ότι η Κίνα έχει στείλει μια ομάδα γιατρών στη Βόρειας Κορέα. Ενημερωτικός ιστότοπος της Νότιας Κορέας ανέφερε στις αρχές της εβδομάδας ότι ο Κιμ υποβλήθηκε σε καρδιαγγειακή επέμβαση στις 12 Απριλίου και αναρρώνει.

Το Σάββατο, ένα ιαπωνικό περιοδικό υποστήριξε ότι ο Κιμ έχει πέσει σε κώμα μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Το Shukan Gendai επικαλέστηκε ως πηγή του έναν Κινέζο γιατρό που στάλθηκε στη Βόρεια Κορέα και ο οποίος φέρεται να είπε ότι ο Κιμ κατέρρευσε στις αρχές του μήνα, σε μια επίσκεψή του στην επαρχία και ένας γιατρός που τον συνόδευε του έκανε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και τον μετέφερε σε νοσοκομείο.

Όπως και να΄χει η διασταύρωση των πληροφοριών για τον 36χρονο Κιμ είναι σχεδόν αδύνατη και όλος ο πλανήτης αναμένει την επίσημη ενημέρωση από το καθεστώς. Όταν πέθανε ο πατέρας του το 2011, η ανακοίνωση έγινε μέσα σε δύο μέρες, όμως τώρα το σύστημα δεν είναι έτοιμο για την επόμενη μέρα. Έτσι, όλοι πιθανολογούν πως ακόμη κι αν δεν είναι εν ζωή, οι ανακοινώσεις θα αργήσουν.

Η διατήρηση του καθεστώτος της δυναστείας των Κιμ είναι πολύ δύσκολο πάντως να ανατραπεί με την αδερφή του να φαντάζει το μεγάλο φαβορί για τον “θρόνο”.

Kim Yo-jong AP

 

Η Kim Yo-jong έχει ανατραφεί για να αναλάβει πολιτικά καθήκοντα, ωστόσο ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι διεργασίες για να αναδειχθεί ως πρώτη γυναίκα ηγέτιδα του καθεστώτος. Για να διαδεχθεί τον αδερφό της Kim Jong-un θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του το ανδροκρατούμενο σύστημα της Βορείου Κορέας, η οποία έχει συνηθίσει την ηγετική πατριαρχία.

Για πολλούς αναλυτές, το πιο πιθανό είναι να συγκυβερνήσει μαζί με τον θείο του Kim Jong-un, Kim Pyong-il, ο οποίος ή θα αναλάβει χρέη συγκυβερνήτη, ή θα είναι κατ’ ουσίαν ο πολιτικός της μέντορας-καθοδηγητής.

Ο Kim Pyong-il ήταν διπλωματικός ακόλουθος και πρόσφατα επέστρεψε στην Pyongyang και σίγουρα θα στηρίξει τη Δυναστεία των Kim μιας και το “δικαιούται” βάσει του κληρονομικού δικαίου αίματος που ακολουθείται στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, αν αναλάβει η Kim Yo-jong θα “ελέγχεται” από μια “κολεκτίβα” εγκεκριμένη από την οικογένεια, και με μέλη της “αυλής”.

Υπάρχει ενδεχόμενο επίσης, σε περίπτωση που πεθάνει ο Kim Jong-un, να έχουμε μια μεταβατική περίοδο μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα η νέα ηγέτιδα. Αποκλείεται πάντως να έχουμε μεταβατική περίοδο διαδοχής χωρίς να υπάρχει στο “κεφάλι” του κράτους, κάποιος της οικογένειας των Kim. Στη χώρα διαιωνίζεται άλλωστε ο μύθος πως ο ιδρυτής του καθεστώτος, Kim Il-sung (1912-1994), είναι η προσωποποίηση του Θεού, και πως οι απόγονοί του έχουν το θεϊκό χρίσμα-αίμα.

Ποια είναι όμως τελικά η Kim Yo Jong;

Σύμφωνα με το Forbes, η αδερφή του “ηγέτη με το κουμπί” είναι λίγο πάνω από τα 30, πήγε σχολείο στην Ελβετία (όπου σπούδαζε και ο αδερφός της και ζούσαν μαζί) μεταξύ του 1996 και του 2000, ενώ έχει ενασχοληθεί και με το μπαλέτο, όπως γράφει η Washington Post.  Η ίδια φέρεται να έχει τελειώσει σπουδές πληροφορικής στο Kim Il-sung University της Pyongyang.

Μέχρι σήμερα είναι η πιο στενή σύμβουλος του αδερφού της. Ήταν άλλωστε παρούσα κατά την ιστορική συνάντηση του Κιμ με τον Τραμπ, ενώ εκπροσώπησε την αποστολή της Βορείου Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 οι οποίοι έλαβαν χώρα στη Νότια Κορέα. 

Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση στο πλευρό του Κιμ έγινε το 2014 στις εκλογές του συμβουλίου του Εργατικού Κόμματος.

Το Newsweek μεταδίδει πως η ίδια είναι αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Βορείου Κορέας και είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των πληροφοριών που βγαίνουν προς το εξωτερικό και αφορούν τη ζωή και τις εξελίξεις στη χώρα. Κάτι σαν σκιώδης υπουργός προπαγάνδας δηλαδή. Είχε ακόμη αναλάβει τη διαδοχή για λογαριασμό του αδερφού της από το 2008 μετά το διπλό έμφραγμα που είχε υποστεί ο πατέρας τους.

Για τον Cheong Seong-Chang, αναλυτή του Sejong Institute της Νοτίου Κορέας, η νεαρή είναι κατά 90% πιο πιθανή για να αναλάβει τα ηνία, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Το The Daily Beast μεταδίδει από τη δική του μεριά πως ο γιος του Κιμ είναι μόλις 10 ετών και χρειάζεται τουλάχιστον 8 με 10 έτη για να μπορέσει να γίνει διάδοχος της εξουσίας.

Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις της η “Ivanka Trump of North Korea” όπως την αποκαλούν τα αμερικανικά ΜΜΕ, δήλωνε πως ο αδερφός της και ο Τραμπ “διατηρούν υπέροχες σχέσεις παρά τη φαινομενική μεταξύ τους φιλονικία”.

Για την Leif-Eric Easley του Ewha University της Σεούλ, η Yo-jong “έχει αναπτύξει ικανότητες και έχει μια τάση προς τον εκμοντερνισμό του συστήματος και μπορεί να ελέγχει την προπαγάνδα”.

Kim Yo-jong AP

 

Ακόμη, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εκστρατείες εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Βόρειας Κορέας, και είναι υπέρμαχος της επιβίωσης του κληρονομικού καθεστώτος της δυναστείας.

“Είναι έξυπνη, υπολογίζει και σκέφτεται τα πάντα. Κανείς δεν γνωρίζει πόση δύναμη έχει αποκτήσει παραμένοντας στη σκιά”, σχολίασε ο ειδικός αναλυτής για τη Βόρεια Κορέα, Bruce Bennett, στο Daily Beast. Οι ειδικοί σχολιάζουν ακόμη ότι αν τελικά αναλάβει την ηγεσία της Β. Κορέας, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει μία ακόμη πιο αυστηρή πολιτική γραμμή από τον αδερφό της για να δείξει τη δύναμη της.

Τέλος, για την προσωπική της ζωή, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά πέραν του ότι είναι παντρεμένη με τον Choe Song γιο του ανώτερου στρατιωτικού αξιωματούχου Choe Ryong-hae και έχει τουλάχιστον ένα παιδί που γεννήθηκε τον Μάιο του 2015.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα