Κίνα: Η επέκταση της πυρηνικής της δύναμης ανησυχεί τις ΗΠΑ

Κίνα: Η επέκταση της πυρηνικής της δύναμης ανησυχεί τις ΗΠΑ
Φωτογραφία δορυφόρου από τις 25 Ιουλίου, απεικονίζει την περιοχή Hami, της Κίνας, στην οποία αναλυτές των ΗΠΑ, πιστεύουν ότι γίνονται επεκτάσεις σιλό πυρηνικών πυραύλων. AP

Για αυξημένο κίνδυνο κάνει λόγο η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως η Κίνα προετοιμάζει νέα σιλό πυρηνικών πυραύλων.

Ο στρατός των ΗΠΑ, προειδοποιεί πως η Κίνα αυξάνει κατά πολύ τον αριθμό των σιλό για τους πυρηνικούς πυραύλους, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Ερευνητές της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, εκτιμούν πως η Κίνα έχει υπό κατασκευή περίπου 250 σιλό πυρηνικών πυραύλων.

Τον Ιούνιο του 2021, ερευνητές από το Κέντρο μελετών Τζέιμς Μάρτιν, στη Καλιφόρνια, εντόπισαν ένα νέο πεδίο στη περιοχή Γκανσού, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή, ενώ αναφέρθηκαν και σε ένα δεύτερο σημείο που εντοπίστηκε στη περιοχή Σιντζιάνγκ.

Φωτογραφία δορυφόρου, απεικονίζει σύμφωνα με αναλυτές των ΗΠΑ, πεδίο κατασκευής σιλό πυρηνικών πυραύλων. AP

Συντάκτης της εφημερίδας Global Times, είπε πως “τα θεσμικά όργανα και τα ΜΜΕ δημοσίευσαν τις φωτογραφίες με τα πεδία κατασκευής σιλό πυραύλων, προκειμένου να πιέσουν την Κίνα”.

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε από τους ερευνητές Matt Korda και Hans Kristensen, της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, γνωστοποιείται πως το κινέζικο πρόγραμμα επέκτασης της πυρηνικής της δύναμης, είναι αρκετά μεγάλο.

Ο Kuo Yu-jen, ειδικός στις μελέτες Άμυνας, του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτικής Έρευνας, στην Ταϊβάν, δήλωσε ότι “είναι πολύ δύσκολο να ληφθεί ο ακριβής αριθμός των υπόγειων σιλό, οποιασδήποτε χώρας”. Ενώ, συμπλήρωσε ότι “οι δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, μοιάζουν, αρκετά με τα σιλό πυραύλων”.

AP

“Κοιτάξτε τις προκλητικές ενέργειες των πολεμικών αεροσκαφών και των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, κοντά στην Κίνα. Η Κίνα πρέπει να εντείνει την επέκταση της στρατιωτικής και πυρηνικής της δύναμης, για την εθνική της ασφάλεια”, δήλωσε ο Hu Xijin, κινέζος δημοσιογράφος.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που διαθέτουν το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, σύμφωνα με το AP, πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα συνομιλίες στη Γενεύη, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version