Κίνα – κορονοϊός: Το 90% των ανθρώπων στην επαρχία Χενάν έχουν μολυνθεί

Κίνα – κορονοϊός: Το 90% των ανθρώπων στην επαρχία Χενάν έχουν μολυνθεί
Κόσμος κάνει αγορές στους δρόμους των κινεζικών πόλεων εν όψει πρωτοχρονιάς ap

Περισσότεροι από 88 εκατ. άνθρωποι στην επαρχία Χενάν νοσούν από κορονοϊό σύμφωνα με Κινέζο αξιωματούχο. Η αναντιστοιχία με τα επίσημα στοιχεία της Κίνας.

Σχεδόν το 90% των ανθρώπων στην Χενάν, την τρίτη πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας, έχουν πλέον μολυνθεί από το Covid, λένε οι τοπικοί αξιωματούχοι υγείας.

Ο επαρχιακός αξιωματούχος Kan Quancheng αποκάλυψε τον αριθμό – που ανέρχεται σε περίπου 88,5 εκατομμύρια ανθρώπους – σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε.

Η Κίνα δίνει μάχη με μια άνευ προηγουμένου αύξηση των κρουσμάτων μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής zero covid που υιοθετούσε από την αρχή της πανδημίας. Η κίνηση αυτή των αρχών δημιούργησε σφοδρές αντιδράσεις ενάντια στα lockdown, τις καραντίνες και τις μαζικές δειγματοληψίες.

Ο Quancheng δεν διευκρίνισε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έγιναν οι μολύνσεις, σύμφωνα με το BBC, αλλά καθώς η προηγούμενη πολιτική zero covid της Κίνας κράτησε τα κρούσματα σε ελάχιστο αριθμό, το πιθανότερο είναι η συντριπτική πλειονότητα των μολύνσεων της Χενάν να έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Είπε ότι οι εισαγωγές στην επαρχία Χενάν κορυφώθηκαν στις 19 Δεκεμβρίου “μετά την οποία παρουσίασαν συνεχή πτωτική τάση”.

Αναντιστοιχία με τα επίσημα στοιχεία που δίνει η Κίνα

Τα στοιχεία της επαρχία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα στοιχεία σχετικά με τον Covid από την κεντρική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόλις 120.000 άνθρωποι στη χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων έχουν μολυνθεί και 30 έχουν πεθάνει από την αλλαγή της πολιτικής για τον κορονοϊό.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή, οι αρχές ανέφεραν τρεις θανάτους από το Covid στην ηπειρωτική Κίνα, έναν περισσότερο από την προηγούμενη ημέρα.

Ωστόσο, με τον ορισμό των θανάτων από το Covid να έχει περιοριστεί και τα μαζικά τεστ να μην είναι πλέον υποχρεωτικά, τα κυβερνητικά δεδομένα δεν αντικατοπτρίζουν πλέον την πραγματική κλίμακα της επιδημίας.

Άλλοι τοπικοί και επαρχιακοί αξιωματούχοι έχουν επίσης παράσχει πολύ διαφορετικά στοιχεία από εκείνα της κεντρικής κυβέρνησης. Την παραμονή των Χριστουγέννων, ένας ανώτερος αξιωματούχος του τομέα της υγείας στην πόλη-λιμάνι Qingdao ανέφερε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι μολύνονταν κάθε μέρα. Αυτά τα στοιχεία για τα κρούσματα αφαιρέθηκαν γρήγορα από τις ειδήσεις.

Εν τω μεταξύ, Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι δεν θα συμπεριλάβουν το αντιιικό φάρμακο για τον Covid της Pfizer, Paxlovid, στα βασικά προγράμματα ιατρικής ασφάλισης, λόγω της υψηλής τιμής που ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία.

Αυξήθηκε η ζήτηση του αντιιικού φαρμάκου της Pfizer

Το φάρμακο, το οποίο καλύπτεται προσωρινά από το ευρύ σύστημα ασφάλισης υγείας της Κίνας έως τις 31 Μαρτίου, σημείωσε απότομη αύξηση της ζήτησης από τότε που τα κρούσματα Covid στην Κίνα αυξήθηκαν κατακόρυφα τον περασμένο μήνα.

Η Pfizer θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς για την “ασφαλή και επαρκή προμήθεια” του φαρμάκου στην Κίνα, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Την Κυριακή, το Πεκίνο ήρε επίσης την υποχρεωτική καραντίνα για όλες τις διεθνείς αφίξεις και άνοιξε τα σύνορά του με το Χονγκ Κονγκ.

Στο πρώτο κύμα ταξιδιών πριν από τις διακοπές, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι 34,7 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν στο εσωτερικό της χώρας το Σάββατο. Αυτό αντιπροσώπευε αύξηση μεγαλύτερη από το ένα τρίτο σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι λοιμώξεις αναμένεται να εκτοξευθούν καθώς η χώρα γιορτάζει το σεληνιακό νέο έτος αργότερα αυτό το μήνα, με εκατομμύρια ανθρώπους να αναμένεται να ταξιδέψουν από τις μεγάλες πόλεις για να επισκεφθούν ηλικιωμένους συγγενείς στην ύπαιθρο.

Συνολικά, αναμένεται να πραγματοποιηθούν περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια μεμονωμένα ταξίδια, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα