Κύπρος: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα το επεισόδιο στην Πράσινη Γραμμή – Συνεχίζουν τις προκλήσεις Τούρκοι αξιωματούχοι

Κύπρος: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα το επεισόδιο στην Πράσινη Γραμμή – Συνεχίζουν τις προκλήσεις Τούρκοι αξιωματούχοι
Κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Πράσινη Γραμμή AP

Διπλωματικός πυρετός μετά τα επεισόδια κατά των κυανόκρανων του ΟΗΕ στην Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο, ενώ η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις.

Την επίθεση τουρκοκυπρίων κατά κυανόκρανων του ΟΗΕ που σημειώθηκε την Παρασκευή (18/8) στην Πύλα και την ένταση στην περιοχή θα συζητήσει την Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα γεγονότα αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, σε προγραμματισμένη κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 το απόγευμα της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη, άρα αργά το βράδυ (10:00) ώρα Κύπρου.

Ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες – εκτός της Ρωσίας – καταδίκασαν άμεσα τις επιθέσεις κατά των μελών της ειρηνευτικής δύναμης που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την εκτέλεση των παράνομων εργασιών στην περιοχή.

Τουρκοκύπριοι και Άγκυρα υποστηρίζουν ότι ανοίγουν δρόμους σε απαγορευμένη περιοχή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Άγκυρας

Πιάνοντας το νήμα από τις δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν, Κίλιτς, η Άγκυρα επανέρχεται συνεχίζοντας την εμπρηστική της ρητορική.

Με νέες δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εμφανίστηκε σε βίντεο στα social media όπου βαδίζει στο γραφείο του φορώντας μαύρες μπότες, ενώ ακούγεται ένα τουρκικό τραγούδι με τίτλο «Μην κλαις αγάπη μου». Το κλιπ συνοδεύει η φράση «Η Κύπρος είναι τουρκική».

Η εμφάνισή του με μπότες, αποτελεί παραπομπή σε μια ιστορική στιγμή όπου ο Κεμάλ Ατατούρκ εμφανίστηκε μπροστά σε Ιταλό αξιωματούχο, την εποχή των υπογραφών της Συνθήκης της Λωζάνης.

Σε εξέλιξη διπλωματικές διεργασίες

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ σε ανταπόκριση της Μανιάνας Καλογεράκη από τη Λευκωσία, διπλωματικός πυρετός βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Η Λευκωσία έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο από την Παρασκευή το πρωί, οπότε και σημειώθηκαν οι εικόνες που βλέπουμε, με τα τρακτέρ, τα μηχανήματα και τις μπουλντόζες από τους Τουρκοκύπριους να απομακρύνουν τα συρματοπλέγματα που είχε τοποθετήσει στην ουδέτερη ζώνη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, για την αποτροπή του έργου από μη εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

Θα πρέπει να πούμε βεβαίως ότι μέσα σε αυτό το διπλωματικό μαραθώνιο και τη διεθνή καταδίκη έρχεται να προστεθεί σήμερα και μία ανάρτηση του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Oren Anolik, ο οποίος εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία εκ μέρους του κράτους του Ισραήλ για τις εικόνες, λέγοντας ότι το Ισραήλ εκφράζει την ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο και την επίθεση εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης, η δουλειά των οποίων θα πρέπει, όπως αναφέρει ο κ. Oren Anolik και εκ μέρους του Ισραήλ να γίνεται σεβαστή.

Την ίδια ώρα, βεβαίως και στον απόηχο των επεισοδίων, σύσσωμη η σύσσωμος ο ελληνοκυπριακός και ο κυπριακός Τύπος αναφέρεται στο γεγονός. Είναι χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος της Κύπρου, το οποίο μάλιστα αναφέρει ότι η Άγκυρα και τα κατεχόμενα δεν υπολόγισαν το μέγεθος των διεθνών αντιδράσεων σε αυτή τους την κίνηση, ενώ γενικότερα ο κυπριακός Τύπος αναφέρεται στις προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος να επιδιώξει επέκταση και σε άλλα σημεία της νεκρής ζώνης, πέραν αυτού που μόλις είδαμε.

Βεβαίως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η προγραμματισμένη επίσκεψη, θα πρέπει να πούμε, του Αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο, θα βρεθεί στη Λευκωσία, την Πέμπτη 24 Αυγούστου, στις 5.15 το απόγευμα αναμένεται να προσφωνήσει στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Κυπρίων της Διασποράς μία ομιλία. Ένας χαιρετισμός βεβαίως που αναμένεται με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι, όπως αναφέραμε, μια προγραμματισμένη, ήταν προγραμματισμένη εδώ και μέρες αυτή η επίσκεψη.

Μέχρι τώρα συμμετείχε, αλλά όχι με φυσική παρουσία. Είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχει ο κύριος Μενέντεζ με φυσική παρουσία. Μια ομιλία βεβαίως που αναμένεται με πάρα πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα