Με φόντο τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: “Κλείδωσε” το ραντεβού Μητσοτάκη με Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου

Με φόντο τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: “Κλείδωσε” το ραντεβού Μητσοτάκη με Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου
Τα ζεύγη Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ και Κυριάκος Μητσοτάκης-Μαρέβα Γκραμπόφσκι σε εκδήλωση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2019 Κυριάκος Μητσοτάκης/twitter

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε και επίσημα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό σε επίσημη επίσκεψη. Τονίζει τη σημασία της Ελλάδας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Στην ατζέντα Βαλκάνια και Αν. Μεσόγειος

Οριστικοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται η σημασία της Ελλάδας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Αναφέρεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους να ενισχύσουν τα διαχρονικά στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών για τη σταθερότητα, ευημερία και συνεργασία στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης- Τραμπ θα έχουν βέβαια την ευκαιρία να συζητήσουν ιδίως για την Ανατολική Μεσόγειο και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στον απόηχο της συμφωνίας με τη Λιβύη και αύριο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, σε γεύμα όπου θα παρακαθίσουν επίσης οι ηγέτες της Εσθονίας, της Λεττονίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας, της Βουλγαρίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδη οι ηγέτες των χωρών που εισφέρουν πάνω από 2% του προϋπολογισμού τους στη συμμαχία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός χθες στο συνέδριο της ΝΔ προανήγγειλε ότι θα ζητήσει και από το ΝΑΤο να σταθεί απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων από την Τουρκία, όπως έχει κάνει η Ευρώπη “Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της” συνέχισε και πρόσθεσε: “Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.”

Σημειωτέον ότι ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση του για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Τραμπ τον Ιανουάριο στην Ουάσινγκτον βάζει εμμέσως πλην σαφώς και το θέμα της Κίνας, που τόσο “καίει” τους Αμερικανούς στην ατζέντα. Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα δώσει έμφαση στη σημασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε σχέση με το 5G, για “την καταπολέμηση κακοήθους επιρροής στην περιοχή και τη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας παγκοσμίως”. Οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για την κινεζική διείσδυση μέσω των δικτύων 5G και βασικά για την ασφάλεια των πληροφοριών αλλά και τον ανταγωνισμό σε βάρος των δικών τους εταιρειών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα