Κοινωνικό πείραμα: Κοιτώντας τους πρόσφυγες στα μάτια

default image

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τους Ευρωπαίους να κοιτάξουν τους πρόσφυγες στα μάτια και το αποτέλεσμα ήταν συγκινητικό (Video)

Σε μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποιήσης του κοινού η Διεθνής Αμνηστεία καλεί τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν σ’ ένα κοινωνικό πείραμα, για τις ανάγκες του οποίου πρέπει να κοιτάξουν κατάματα τους ξεριζωμένους πρόσφυγες για 4 λεπτά.

Το πείραμα είναι βασισμένο στην θεωρία του ψυχολόγου Arthur Aron, ο οποίος το 1997 υποστήριξε πως τέσσερα λεπτά είναι αρκετά για ανθρώπους που κοιτάζονται στα μάτια να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο.

Έτσι, το βίντεο με τίτλο “Look Beyond Borders – 4 minutes experiment” γυρίστηκε σε μια από τις αποθήκες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στο Βερολίνο, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα από το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας της Πολωνίας.

Σ’ αυτό βλέπουμε γυναίκες, άνδρες, μικρά παιδιά πρόσφυγες και πολίτες από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες , όπως το Βέλγιο, την Ιταλία, την Γερμανία, την Πολωνία και την Αγγλία, να κοιτάζονται στα μάτια για τέσσερα λεπτά.

Ο Draginja Nadażdin, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Πολωνίας αναφέρει πως “Χρειάζεται μια καρδιά από πέτρα για να δει αυτό το βίντεο και να μην δακρύσει. Τη στιγμή που ο κόσμος είναι γεμάτος από συγκρούσεις και πολέμους αξίζει τον κόπο να δούμε τα πράγματα από την οπτική γωνία κάθε ατόμου.”

“Αυτό που χάνεται στους αριθμούς είναι η ταλαιπωρία των πραγματικών ανθρώπων, οι οποίοι έχουν οικογένειες, φίλους, τις ιστορίες τους, τα όνειρα και τους στόχους του. Τι θα γινόταν αν σταματούσαμε για μια στιγμή, για να δούμε ποιος είναι ο καθένας πραγματικά;”, συνεχίζει.

“Τα σύνορα υπάρχουν μεταξύ των χωρών, όχι μεταξύ των ανθρώπων. Είναι επιτακτική η ανάγκη οι κυβερνήσεις να αρχίζουν να βάζουν τους ανθρώπους πάνω από τα σύνορα και τα δικά τους βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη”, καταλήγει.

Μερικές φορές τα μάτια λένε πιο πολλά από τα λόγια.

(ΠΗΓΗ: Αmnesty.org)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα