Κολομβία: Ο κεντροαριστερός Γουστάβο Πέτρο κέρδισε τον 1ο γύρο

Κολομβία: Ο κεντροαριστερός Γουστάβο Πέτρο κέρδισε τον 1ο γύρο
Ο Γκουστάβο Πέτρο AP

Πολύ κοντά σε μία ιστορική πολιτιή αλλαγή βρίσκεται πλέον η Κολομβία μετά την επικράτηση του Γκουστάβο Πέτρο στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

O αντιπολιτευόμενος Γουστάβο Πέτρο κέρδισε με διαφορά την Κυριακή τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία και πλέον θεωρείται πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει ο πρώτος πρόεδρος που προέρχεται από την αριστερά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, έπειτα από την ιστορική και οδυνηρή ήττα που υπέστη η παραδοσιακή δεξιά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα βρεθεί αντιμέτωπος στον δεύτερο γύρο τη 19η Ιουνίου με έναν ανεξάρτητο υποψήφιο, τον εκατομμυριούχο Ροδόλφο Ερνάντες. Ο υποψήφιος της δεξιάς Φεντερίκο Γκουτιέρες ήρθε τρίτος, αποτέλεσμα που εξέπληξε αρκετούς και σηματοδοτεί άνευ προηγουμένου ήττα για την παράταξη που μονοπώλησε την εξουσία επί δεκαετίες στο κράτος των Άνδεων.

Φαβορί των δημοσκοπήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο γερουσιαστής Πέτρο, άλλοτε αντάρτης οργάνωσης της άκρας αριστεράς που μεταμορφώθηκε σε σοσιαλδημοκράτη, οικονομολόγος, πρώην δήμαρχος στην πρωτεύουσα Μπογοτά, εξασφάλισε το 40,32% των ψήφων (8.526.466), σύμφωνα με το σχεδόν τελικό επίσημο αποτέλεσμα, με το 99,95% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Κατά την άποψη σχεδόν όλων των αναλυτών, ο κ. Πέτρο, 62 ετών, καβάλησε το κύμα της προφανούς επιθυμίας των Κολομβιανών να υπάρξει αλλαγή, εν μέσω των χαωδών ανισοτήτων και της διαφθοράς. Το σύνθημα-έμβλημά του, «για τη ζωή», ακριβώς αυτή την ανάγκη πρόβαλε.

Τα τέσσερα χρόνια της θητείας του απερχόμενου δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του, ουδεμία μεταρρύθμιση σε βάθος προωθήθηκε. Η τετραετία του σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορονοϊού, τη βαθιά ύφεση, τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που παρέλυσαν πολλές πόλεις, την επιδείνωση της βίας των ένοπλων οργανώσεων στις επαρχίες.

«Υπάρχουν δύο εναλλακτικές: να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν (…), που σημαίνει περισσότερη διαφθορά, βία, πείνα. Ή να αλλάξουμε την Κολομβία, να την οδηγήσουμε προς την ειρήνη, την ευημερία και τη δημοκρατία», είπε ο κ. Πέτρο χθες εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε στην Μπογοτά.

Η πιθανή ανάδειξή του στο ανώτατο αξίωμα θα αποτελούσε πολιτικό σεισμό σε μια χώρα όπου οι συντηρητικοί μονοπώλησαν την εξουσία για δεκαετίες.

Ο επιχειρηματίας και ανεξάρτητος υποψήφιος Ροδόλφο Ερνάντες, 77 ετών, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (27,94%), προσπερνά τον υποψήφιο της δεξιάς Φεντερίκο Γκουτιέρες (23,95%) οδεύοντας να καταγράψει την έκπληξη της εκλογικής βραδιάς καταφέρνοντας ιστορική, οδυνηρή ήττα στην παραδοσιακή δεξιά, που ασκεί την εξουσία επί δεκαετίες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα