Κοροναϊός: Διαδηλώσεις στη Νότια Κορέα – Έκκληση για ψυχραιμία από τον Πρόεδρο

Κοροναϊός: Διαδηλώσεις στη Νότια Κορέα – Έκκληση για ψυχραιμία από τον Πρόεδρο
Διαδηλώσεις σε χώρους καραντίνας στη Νότια Κορέα AP

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία, εν μέσω διαδηλώσεων στις εγκαταστάσεις που θα μετατραπούν σε κέντρα καραντίνας.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν προέτρεψε σήμερα τους συμπατριώτες του να μην ενδίδουν στον φόβο καθώς η κυβέρνησή του ετοιμάζεται να επαναπατρίσει εσπευσμένα περίπου 700 πολίτες που βρίσκονται στην πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα.

Η πρώτη από τις τέσσερις προγραμματισμένες πτήσεις για τον σκοπό αυτό αναμενόταν να γίνει σήμερα. Όμως οι περιορισμοί που επέβαλαν οι κινεζικές αρχές προκάλεσαν καθυστέρηση της πτήσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

«Τα όπλα που θα μας προστατεύσουν από τον νέο κοροναϊό δεν είναι ο φόβος και η αποστροφή, αλλά η εμπιστοσύνη και η συνεργασία», επισήμανε ο Μουν κατά τη διάρκεια ομιλίας του, κατακεραυνώνοντας τη διασπορά «ψευδών ειδήσεων» που έχουν προκαλέσει υπερβολική ανησυχία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η υπηρεσία καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος της νοτιοκορεατικής αστυνομίας σε συνεργασία με τον εποπτικό φορέα του τομέα των τηλεπικοινωνιών θα διαγράφει ή θα αποκλείει την πρόσβαση σε ψευδείς πληροφορίες που μπορεί να προκαλέσουν «σύγχυση στην κοινωνία».

Διαδηλώσεις σε χώρους καραντίνας στη Νότια Κορέα AP

Διαδηλωτές απέκλεισαν με γεωργικά μηχανήματα χθες δρόμους προς εγκαταστάσεις που θα μετατραπούν σε κέντρα απομόνωσης των ανθρώπων που θα επαναπατριστούν στην Ασάν και την Τσιντσάν, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ.

Οι αρχές σκοπεύουν να θέσουν σε καραντίνα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες τους ανθρώπους που θα επαναπατριστούν σε αυτές τις εγκαταστάσεις — υπό κανονικές συνθήκες αποτελούν κέντρα εκπαίδευσης δημοσίων λειτουργών — ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης.

Νοτιοκορεάτικα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με διαδηλωτές να αρπάζουν από τα μαλλιά έναν αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, να τον προπηλακίζουν, να τον σπρώχνουν και του ρίχνουν νερό. Κάποιοι από τους διαδηλωτές απαιτούσαν το κέντρο καραντίνας να εγκατασταθεί σε μεγαλύτερη απόσταση από τα σπίτια τους και σχολεία.

Ορισμένοι κάτοικοι είπαν ότι έχουν ανησυχήσει τόσο που θα στείλουν τα παιδιά τους στους γονείς τους, τα πεθερικά τους, ακόμα και σε συγγενείς τους σε άλλες πόλεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα